…Dat gaat naar de #NOT2017 toe……

Tot en met morgen kunt u er nog heen: de tweejaarlijkse toogweek van het onderwijs. In de Utrechtse Jaarbeurshallen verzamelt zich onderwijsNederland voor’n dagje shoppen zonder dat ’t al teveel kost.

Bij de ingang vervoegen zich hordes studenten van PABO’s en lerarenopleidingen al giechelend bij de garderobes. Als was ’t tijdens ’n schoolreisje verkneukelen ze zich bij voorbaat om genoeglijk kennis te gaan nemen van de wereld van hun toekomst: het onderwijs. Hele docententeams zijn ’n dagje op stap: studiereis, educatieve excursie, nascholing of zomaar ’n dagje uit in de eigen tijd. Met de nadruk op ’n dagje: de’ baas’ veronderstelt dat er per trein gereisd wordt tussen 9 en 4, dus zò lang mag ’t dagje nou ook weer niet duren.

De laatste keer werd de NOT bezocht door maar liefst 40.000 bezoekers! Een megafestatie van ongekende omvang in de onderwijssector. De vorige keer kwam Hare Majesteit nog langs tijdens ’n verrassingsbezoek, dit keer verrichtte zij de spetterende openingshandeling.

Vanwaar die immer terugkerende belangstelling en nieuwsgierigheid? De NOT zelf is met ruim 400 exposanten kennelijk the place to be om bij de tijd te blijven. Al wandelend door de immense beurshallen waan je je soms op ’n huishoudbeurs, althans, ik vermoed dat het er daar zo aan toe gaat: folders, stickers, tasjes, behulpzame gastvrouwen en- heren en vooral veel video- en ICT-toepassingen die de koopwaar nòg aantrekkelijker moeten maken. . ! Je wordt er mee om de oren geslingerd. Van schoolmeubilair tot leesmethoden in het Primair Onderwijs en van informatie over leerplanontwikkeling tot ’n stand van het departement van OC&W zelf.
Voor de behoeftigen aan inhoudelijke saus zijn er voortdurend seminars, workshops, meetings en sessions over de meest uiteenlopende onderwijsgerelateerde onderwerpen. Het houdt niet op: trends, ontwikkelingen, het gesprek met de staatssecretaris. Het lijkt wel alsof Nederland ’n OnderwijsLuilekkkerland is.
En misschien is dat ook wel zo tijdens de NOT.

Daarbuiten gaat de ingewikkelde en problematische uitdaging evenwel onverdroten voort:
-’n tweede doorstroomadvies in het Voortgezet Onderwijs zoals de VOraad deze week heeft voorgesteld…: oude wijn in ’n nieuwe zak?
-extra geld naar scholen ivm ’n noodzakelijke lagere gemiddelde groepsgrootte zoals onlangs de Aob suggereerde…: hoe vaak is dat inmiddels geagendeerd?
-meer inspanning om ICT en Onderwijs ècht mogelijk te maken zoals door de POraad vorige week in ’n manifest nog weer ’ns betoogd….:waarom ICT niet gewoon ’n nutsvoorziening?
Met een nieuw Kabinet in het verschiet komen er zomaar weer panklare oplossingen om ’t geld kennelijk nòg beter te verdelen.

De NOT is er klaar voor, getuige het volume aan bezoekers die vrolijk rondstruinen tussen de koffie en de lunch. De honderden adviseurs staan klaar en kunnen ons zò helpen om de extra(?) beschikbare middelen snel en effectief te besteden. De duizenden gasten zal dat laatste voorlopig ’n zorg zijn. Zij komen vooral om….ja, waarom eigenlijk?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s