Beste Wensen

Tot voor enkele jaren was ik verklaard deelnemer aan Nieuwjaarsbijeenkomsten. Beroepsmatig, of omdat ik vond dat ik ’t moest doen, of gewoon voor de ‘leut’. De ontmoeting met deze en gene tijdens de koude en vaak onaangenaam win(t)derige januarimaand deed me deugd. Het geeft je ’n opsteker. Inmiddels ben ik nagenoeg geheel verlost van dit type vluchtige plichtpleging.

Toch schoot ’t weer door m’n hoofd: het obligate ‘ beste wensen’ dat je bij dit soort gelegenheden eindeloos herhaalt. De ander zegt ’t ook, iedereen zegt ’t en zegt ’t voort…. Ik heb er wel ’ns ’n sport van gemaakt om het zo vaak mogelijk gelijktijdig met de ‘relatie’ te zeggen. Na vijf keer hoor je zelf al niet meer wat je nou eigenlijk zegt.

‘Goede wensen’ hoor je nauwelijks als welgemeende pluim terwijl ‘ de allerbeste wensen’ al gauw overdreven slijmballerig overkomt. Nee: ‘beste wensen’ tot ’t je de denkbeeldige strot uitkomt. Inflatie alom.

Ik heb ’t jarenlang volgehouden om consequent ‘Zalig Nieuwjaar’ te zeggen. Sommigen schrikken dan en weten niet goed hoe te reageren.Anderen kijken met meewarige blik naar je alsof je ’n relict uit lang vervlogen tijden bent. Ook zijn er die nieuwsgierig zijn naar de betekenis van ‘ zalig’. Dat is verreweg ook de aardigste categorie: met hen kun je ècht betekenis geven aan de wens voor de komende 12 maanden.

Het begint eigenlijk al meteen na Kerstmis: hoe duwen we ons gezamenlijk door de jaarovergang. Balansen is alleen echt noodzakelijk als je middenstander bent, en vuurwerk afsteken uitsluitend als je ’n beetje erg gek bent. Nou ja, ’n beetje: met z’n allen hebben we dit jaar in het Lage Land voor pakweg € 67 miljoen de lucht in geschoten. Als dat ’n staaltje van ‘ beste wensen’ is, dan zou je bijna denken dat dit jaar niet meer stuk kan, zoveel vrijgevigheid maar inderdaad: ook vluchtigheid!

Trouwens, het is u vast ook opgevallen: vuurwerk afsteken is verworden tot ’n hoogst individuele aangelegenheid. Ga met Oud en Nieuw de straat op en je ziet uitsluitend kleine plukjes fanatieke ontstekers dicht bij elkaar staan. Genieten van ’t eigen dure spul en hoogstens soms in de lucht kijkend naar de kleurenpracht afgevuurd vanuit ’n paar straten verderop. Maar meer dan ‘beste wensen’ naar toevallige directe omstanders, kan er niet af met ’n veelal alcoholische kegel in de omtrek. Veel verder reikt een verwachtingsvol nieuw jaar meestal niet. Vluchtigheid.

’n Goede oude gewoonte kan ons tot troost dienen: de gehele maand januari mag gebruikt worden om elkaar het allerbeste nieuwjaar toe te wensen.
Dat opent perspectief: ‘beste wensen’ kun je in de loop van de weken laten uitgroeien tot een welgemeend relatiegeschenk. Komen we makkelijker die donkere maand door die ons, naar ’t schijnt, toch al neerslachtig maakt.
En voor de bijgelovers onder u: vrijdag de 13e moet nog komen. Mooie dag misschien om dan de èchte Nieuwjaarswens te delen…..Zalig Nieuwjaar maar weer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s