VMBO in Stratum heeft recht op eigen gymaccommodatie !

Het is u ongetwijfeld ontgaan, maar intussen wordt al er zo’n 15 (!) jaar gebakkeleid over de sportvoorziening van twee VMBO-scholen in Eindhoven-Zuid.
De verantwoordelijke wethouder, enkele jaren geleden ingevlogen vanuit de stad Groningen, verklaart vandaag met droge ogen in het Eindhovens Dagblad dat ze er rekening mee houdt dat ‘partijen’ het de komende maanden niet eens worden over een oplossing.

Je gelooft je ogen niet: ’n gemeentebestuur dat zo nodig de voorkeur geeft aan ’n ‘afvalscenario’: ’n oude, vergane-glorie-sporthal opkalefateren in de veronderstelling daarmee voldoende tegemoet te komen aan de bewegingsplichten van pubers tijdens de schooldag. De ‘oue meuk’ sporthal ligt net te ver van de VMBO-scholen vandaan om de opvatting gestand te kunnen doen dat renovatie voor de hand ligt: dagelijks honderden jongelui de straat op sturen en hopen dat ze arriveren bij de gymzaal. En vooral na afloop ook weer veilig en tijdig terug naar school.

Hoe heeft ’t zo ver kunnen komen? Hoe kan ’t zijn dat ’t gemeentebestuur zo selectief met haar verantwoordelijkheid weet om te gaan? In de stadsdelen Gestel en Woensel zijn de afgelopen vijf jaren prachtige VMBO-accomodaties gerealiseerd. Toevallig, want ’t kan verkeren, direct in de nabijheid van bestaande sportcomplexen. En vanzelfsprekend: dat levert natuurlijke ‘win-win’ op.
De VMBO-scholen die van sportvoorzieningen ontbeerd lijken te moeten blijven, liggen in ’n wijk waar voor de hand liggend medegebruik niet voor ’t oprapen ligt. ’n Omgeving die dringend toe is aan stadsvernieuwing en waar je geen goeie sier kunt maken met de koppeling van functies die er toevallig al waren.
En dan geeft de gemeente kennelijk niet thuis: te duur, te ingewikkeld, niet vanzelfsprekend, en zo nog ’n hoop smoezen bij elkaar.

Tot overmaat van ramp is het dossier in al die jaren al drie keer in andere wethoudershanden overgegaan. Ook niet bevorderlijk voor een spoedige afwikkeling. Blijkbaar valt er niet al te veel politieke eer mee te behalen. Voor ’t stedenbouwkundige deel is het natuurlijk ook nog weer de verantwoordelijkheid van ’n andere portefeuillehouder. En zo wordt er maar door gemodderd. Van schooljaar naar schooljaar.

De betrokken scholen zijn inmiddels in een nieuwe gebouwelijke jas gestopt en staan er pico bello bij. Woningbouwcoöperatie en schoolbestuur zijn ‘in’ voor elke innovatieve huisvestings- en schoolvriendelijke oplossing. Maar dan wel om de hoek bij de scholen, en dat kan ook!
En toch blijft ’t maar duren. Toch niet omdat ’t VMBO is, mag ik hopen.
De kolom HBO/MBO/…. inderdaad, die houdt heel vaak hier al op. Zou dat nu ook het geval zijn? Ik ben er niet gerust op…..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s