op naar de Krook in Gent;au revoir Witte Dame #040

Na acht jaar toezien op het reilen en zeilen van de Bibliotheek Eindhoven, hou ik ’t binnenkort voor gezien. Good governance voorziet in een regelmatige verversing van leden van toezichthoudende organen. En dat is ’n goede stelregel: het gaat immers niet om particuliere hobby’s die je tot aan het einde der tijden moet willen blijven uitoefenen. Toezicht houden op de besteding van publieke middelen maakt het belang van mobiliteit en doorstroming alleen nog maar groter.

Het gaat me aan ’t hart: de bieb. Zelden een publieke voorziening zo rap verkwanseld zien worden als in m’n eigen stad. Neoliberale politieke doeners in Eindhoven hebben het kind, het badwater, de ouders, enfin: eigenlijk de hele familie in èèn klap overboord gekieperd. Internet, hooggeschooldheid, vliegensvlugge tijden, netwerksamenlevingen en nog ’n rijtje gelegenheidsargumenten voorzien van windowdressing, zijn tijdens het vorige decennium politiek gebruikt om de geldkraan stevige dicht te draaien. Gemeentelijk bezuinigen gaat ’t makkelijkst op kwetsbare voorzieningen.

De laatste jaren vertoont de bieb gelukkig weer kracht als nooit tevoren: het bruist en het leeft, daar aan de Emmasingel. Tegen de armoedige cultureel-/financiële geest in die aan het Stadhuisplein rondwaart, vertoont #bieb040 verrassend veel elan. De huiskamer van de stad  herpakt zich op bewonderenswaardige wijze. Voor lezers, nieuwsgierigen, rustzoekers, cursisten, samenwerkenden, studenten en reflectieven: er is veel te halen in de Witte Dame.

Jammer dat de zichtbaarheid en toegankelijkheid van deze nog enige volstrekt ‘drempelloze’ voorziening in de stad, zo gering is. De Witte Dame is imposant, de bieb is binnen dat fysieke geweld bijna nietig.

Wat zou ik graag even in de schoenen staan van de toezichthouders bij de Bibliotheek in Gent (B). Lees in de ambities dat : “…Het kloppend hart wordt het nieuwe gebouw De Krook waarin de stadsbibliotheek gevestigd is. Met meer dan 2000 bezoekers per dag maakt de stadsbibliotheek deze plek tot een bruisende ontmoetingsplaats. De Krook wil iedereen de mogelijkheid geven om de snel evoluerende informatietechnologie te begrijpen, ervaren en ermee aan de slag te gaan. De kruisbestuiving met UGent en iMinds brengt vele talenten samen en maakt de investering in top-onderzoeksinfrastructuur mogelijk….”. Enzovoorts, en zo verder….

Kennisinstellingen, openbaar bestuur en bedrijfsleven situeren langs de Schelde, midden in Gent, een publiekstrekker en eyecatcher van jewelste. In maart 2017 is de opening: gaat dat zien.

Laten we ook met ’n Eindhovense delegatie gaan kijken en geïnspireerd worden. Met Brainport in ons midden lukt ’t dan wellicht de NieuwsteBieb te maken. Gesitueerd aan de Dommel, in gemeenschappelijkheid met de TU/e, HighTechCampus en de StichtingCultuurEindhoven. 

’n Open, zichtbare en goed toegankelijke stedelijke huiskamer. Hopelijk gaan we dat nog beleven. In de tussentijd ga ik vaak naar de Krook, Gent was toch al ’n verre liefde….. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s