de Bieb,enige plek waar iedereen altijd welkom is: huiskamer van de stad!

Zelfs op het station wordt je uiteindelijk verwijderd wanneer je er doelloos rondhangt. En ook op straat kun je al gauw teveel worden, en vriendelijk gemaand om door te lopen.

Niet in de Openbare Bibliotheek (bieb).Het is de enige plaats in de publieke ruimte die nog resteert als vrijplaats. Iedereen is er welkom tijdens openingsuren. Dat zijn er inmiddels wat minder dan het ooit was, maar dat nemen we kennelijk voor lief.
In Eindhoven heeft het gemeentebestuur ’n naam die symbool wil staan voor vernieuwing. Design, Technology en Knowledge; leading issues in the development of Smartcity, Brainport voorop….
En terecht, er wordt immers veel reuring en vibe aan ontleend.

De bieb mag daarvan niet meeprofiteren. Waarom? Omdat de duizenden bezoekers anoniem, bescheiden, onnozel, volgzaam of ….zijn! Wie ’t weet mag ’t zeggen!
’t Gemeentebestuur weet ’t antwoord blijkbaar. Met opnieuw ’n korting in het vooruitzicht van 5.3% op het beschikbare budget leidt het tot een reductie die oploopt tot wel 50% (ja, u leest het goed!) van de publieke financiering in de afgelopen 4 jaren. Je gelooft je eigen ogen niet…
Jawel: we spreken over een sociaal-culturele basisfunctie. Betekenisvol voor mensen die willen (leren) lezen, op- en nazoeken, ontmoeten, leren, en gewoon, even ’n rustpunt vinden in de stad om bijvoorbeeld ’n krant te lezen of ’n kopje koffie te drinken. Het neo-liberale denkgoed dat de afgelopen decennia aan invloed won, laat zich van zijn slechtste kant zien.

Zij die meedeinen op de welvaart van de hightechregio, zullen hiervan in veel gevallen minder last ondervinden. Er zijn evenwel veel mèèr stadgenoten die afhankelijk zijn van gastvrijheid die hen geboden wordt zonder dat er meteen een tegenprestatie wordt gevraagd.
In Maastricht ontvangt de bieb jaarlijks €58 per inwoner, in Amsterdam is dat €40 en in de 5e stad van het land, binnenkort òòk Mainport, komen we uit op €18 . In de vergelijking gaat het over appels mèt appels.
We moeten ons diep schamen.

De Voorleesexpress kan op termijn niet worden gecontinueerd en op de collectie gaat er naar verwachting opnieuw flink bezuinigd worden.Ik krijg ’t niet uitgelegd.

Dan het gemeentebestuur: ingehuurd om beleid te maken dat de waan van de dag overstijgt. Bij uitstek verantwoordelijk voor de basisvoorzieningen, noodzakelijk om de rijkdom van het stadse leven ten volle te kunnen genieten. Geeft niet thuis. Bezuinigde eerder snoeihard onder het motto dat de digitale wereld met netwerkvorming onder àlle burgers als vanzelf moest leiden tot afbraak van semi-vermolmde instellingen. En gaf vervolgens het stokje over aan de Stichting Cultuur Eindhoven, die naast alle lovende woorden over de niet geringe prestaties die door de bieb worden geleverd, gewoon weer vrolijk doorgaat met het afdwingen van de zoveelste korting binnen 5 jaren.

Gemeenteraad: let op uw saeck! Uiteindelijk bent Ù het die mede waakt over het publieke deel van het leven van uw medeburgers in de stad.
Het badwater kan soms enigszins vervuild zijn, dat betekent geenszins dat de baby weggespoeld kan worden. Zeker niet als het, zoals in het geval van de bieb, over ’n jarige gaat: al 100 jaar in ’t hart van onze stad. Weet u nog: basisfunctie, zoals in de wet omschreven.
Beschermen, die vrijplaats!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s