EindhovenChallenges, DommelValley, Brainport,Dutch Design: #040 barst van de pitches….

Het is niet te geloven: er gaat nauwelijks ’n dag voorbij of Eindhoven haalt als ware vibe de landelijke pers. De ene keer wordt klip en klaar gemaakt dat het nationaal product in NL uiteindelijk in de Peel wordt gemaakt en er in de Kempen aan wordt verdiend. De andere keer is er de constatering dat de strook in Stratum-Zuid, waar vroeger uitsluitend het NatLab van de kumpenie was gevestigd, de meest patentrijke plek ter wereld(!) is.

In de aanloop naar de DutchDesignWeek(DDW) lijkt in de journalisitieke beschrijving het kleurrijke Woensel-West nog hipper dan de voormalige marechausseeskazerne aan de Grote Berg. StrijpR is booming en SectieC in Tongelre is ’n gewilde plek voor aankomend artistiek en techno-cultureel talent.
Je houdt ’t nauwelijks bij als je gewoon burger bent in de “..Nederlandse hotspot van de techwereld…”.

Deze week is het weer raak; tenminste 300.000 gasten worden er verwacht in de Hoven aan de Dommel. StrijpS is omgetoverd tot ’n aaneenschakeling van nieuw ontworpen staketsels en in de Vershal wordt er live worst gemaakt. Je kunt je laten rondrijden in auto’s met de meest buitenissige bagage op het dak. #040 bruist en dat is aangenaam.
Terwijl ik nog naarstig op zoek ben naar de meest bijzondere manifestaties tijdens DDW, word ik alweer meegetroond naar de volgende initiatieven: binnenkort challengen en daarna ook nog kantelen (dat laatste is een Nederlands werkwoord!).
Bij de challenge moet je in dit geval denken aan te verwerven vitaliteit, bij het kantelen aan het belang van anders denken.
De grote volgende uitdagende vraag luidt namelijk:”…Hoe wordt Eindhoven de vitaalste regio van de wereld?’…” En alsof dat nog niet genoeg is, de kantelaars vragen onze aandacht om “…van systeem centraal naar mens centraal…” te geraken in onze stad.

Het is een boel tegelijk waaraan de Zuidoostbrabantse groeidiamant wordt blootgesteld. Want tegelijkertijd doen de regionale captains of industry ook nog ‘ns ’n oproep om in Eindhoven flink te investeren in ‘ voorzieningen’. Het woon-en leefklimaat voor die vele internationaal georiënteerde kenniswerkers is nog onvoldoende aan de maat. Er zijn te weinig verlokkingen om Londen, Houston of Singapore te willen verlaten en deelgenoot te willen worden van al onze Brabantse pitches.
Ik hou daar wel van: ambities tot grote hoogten laten stijgen. Technologische innovatie en sociaal-culturele rijkdom kunnen niet genoeg bij elkaar gebracht worden. Het brengt in deze contreien begrip en tolerantie, welvaart en welzijn.

Amsterdam met  Airport en Rotterdam met Seaport zijn goed voor aan-door-en afvoer(:-)) Wij hebben Brainport en laten hersens kraken, maken er iets moois van en verdienen er aan: sociaal, vitaal en huishoudkundig. De Hollandse regering kijkt voorlopig de andere kant op: int belastingen en bestiert ’t land vooral Randstedelijk.
De tijd zal aan onze zijde blijken te zijn: over pakweg 25 jaar is de grote regio Eindhoven toonaangevend in cultureel, technologisch en sociaal opzicht. Mede dankzij de opeenstapeling van al die vele pitches anno 2016……De basis ligt er, toverwoord: Triple Helix, maar dan wel op z’n Eindhovens. Waarvan akte!
En ’n zeurpiet die dit allemaal rangschikt in de categorie marketing…..

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s