MarathonEindhoven2016:ook ’n must voor verliezers…..?

De zon scheen de godganselijke dag. Hotelkamers waren al weken niet meer te boeken. Gisteravond waren er pastamaaltijden in gerenommeerde restaurants tegen gereduceerde prijzen voor allen die over een geldig startbewijs beschikten.
Pionnen, dranghekken, mobiele toiletgroepen, verkeersborden en -regelaars waren overal in de stad op strategische punten te vinden. De naam van de financiële dienstverlener De Lage Landen (DLL) prijkte voor ’t laatst(!) op alles wat ook maar in de verste verte iets met het loopfestijn van doen had.
#040 vierde de breedtesport aangevoerd door topsporters. De stad zinderde van sportief elan. Mooi is dat.
Goed voor Eindhoven en goed voor de mensen: de zondag als rustdag kent vandaag de dag immers over het algemeen de meeste activiteit van alle dagen van de week. En dat kan dan maar beter prettig gereguleerd zijn. Er was vandaag ook al geen voetbal ( ‘de nieuwe religie’) en koopzondagen zijn er ook al zoveel…… Iedereen tevreden en voldaan met een moderne invulling van sociale cohesie en bestrijding van verveling.

De vraag die me intrigeert is of de laatste loper in de hele marathon die na 5 kilometer al bijna drie kwartier achterstand had op de koplopers, er ook zo over denkt. Zullen we ooit weten of hij het einde van de looptocht binnen de gestelde limiet heeft gehaald? Genoot deze meneer op eenzelfde wijze van dit prachtige festijn als al die andere duizenden deelnemers en supporters?!
De loper zwoegde en ploeterde voort onder de fijn schijnende zon, die trouwens zonder al te veel hitte z’n licht liet schijnen. ’n Zeer aangename herfstdag lag voor eenieder voor ’t oprapen. Zo te zien niet voor hem. Sokken zakten af en ’t fraaie sportshirt hing verfrommeld om zijn nat ogende lijf.
Achter de hekkensluiter sloten ’n zestal bezemwagens aan. Buurtbussen, die voor deze gelegenheid in colonne achter de dreigende mislukkelingen tuffen.
Ondanks natte sponzen, aanmoedigingen vanaf de zijlijn, meewarige blikken van ‘deskundigen’ en vooral veel volk dat op dàt moment de marathon vanzelfsprekend voor gezien hield, stumperde hij voort.
Applaus ontvangen van hen die huiswaarts of richting kroeg vertrekken, op de fiets stappen of op hun horloge staan te kijken, in alle geval moet dit een opeenstapeling zijn van groeiende frustratie.
Achter hem werden straten en wegen weer vrijgegeven en hernam het normale zondagse verkeerspatroon zijn gang. Dat moet hij tenminste gehoord hebben. En de afstand tot de koplopers werd allengs groter en groter.
Op de speciale app waarmee je snelle lopers zowaar van seconde tot seconde kunt volgen, heb ik hem niet opgezocht. Ik heb geen flauw idee hoe het afgelopen is. Ik heb er sowieso niets over teruggelezen…..
Media zijn er meestal om successen en tragedies te delen. Deze eenvoudige deelnemer die toch ook vol goede moed zal zijn begonnen, is geen nieuws.
En dat is misschien maar goed ook: we dienen vooral uit te zien naar de volgende succesvolle editie van #MarathonEindhoven. Toppers en geluksvinders worden gespot. Mislukkelingen dragen hun eigen sores. Net als in het gewone leven, en daarvan is de breedtesport een normaal onderdeeltje…..wel of geen topsporters, verkeersregelaars en herfstzonnetjes.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s