#EindhovensSchrijfTalent

Samenwerking leidt tot de mooiste projecten. Onze stad staat bol van design and technology. #040 als smartCity wordt ondersteund en omringd door een ware Brainport.
En toch is er nog zoveel meer in deze bruisende ingenieursomgeving.
Literair schrijverstalent bijvoorbeeld. Op een prijsvraag, uitgeschreven door Natlab, Bieb040 en Boekhandel van Piere werden maar liefst 72 inzendingen ontvangen. Vijf literair begaafden werden genomineerd. De burgemeester maakte binnen 9 dagen na aantreden in zijn nieuwe functie, tijd vrij om de prijs te komen uitreiken. Daarmee gaf hij een belangrijk signaal af.

Feest dus voor de culturele poot van de stad. En dat is ook nuttig en nodig. De voortdurende focus op techniek en ontwerp is mooi maar eenzijdig. Eindhoven is ook een gewone veelzijdige stad. Chapeau voor bieb, filmhuis en goede boekhandel om handen ineen te slaan en een literaire prijs uit te schrijven met ’n Eindhovens sausje.
Dat smaakt naar meer: ’n letterenfestival misschien, ’n nacht van de poëzie of ’n voorleeswedstrijd met scholieren en bekende Eindhovenaren. Het kan allemaal. Het enthousiasme van heel veel, met name jonge mensen, gisteravond tijdens de prijsuitreiking spreekt boekdelen.

De lokale media volstonden met slechts een klein berichtje waarin, overigens terecht, de prijswinnaar werd vermeld. Nergens een commentaar of kantlijn waarin de samenwerking wordt geprezen of ondersteund. Gemiste kans.

Internationalisering is mooi en kennisindustrie is noodzakelijk. TripleHelix is een toverwoord voor het succes van Eindhoven. Maar ’n stad zonder een stevig cultureel klimaat is uiteindelijk gedoemd tot intellectuele armoede en oppervlakkigheid. Laaggeletterdheid en leesachterstand doen zich ook hier evengoed voor als in n’importe welke andere stad.

In de wedstrijd kwamen levensverhalen uit alle stadsdelen tot bloei. Een bont palet aan fictie, soms vermengd met autobiografische trekjes die zich afspeelden van de Kruisstraat in Woensel tot aan de Rivierstraat in Gestel. Het was juryvoorzitter,  de schrijfster Manon Uphoff, opgevallen dat er in vele bijdragen met een zekere schroom, soms zelfs verontschuldiging werd gesproken over Eindhoven als kennelijk onmogelijke inspiratiebron. Zo lelijk zou de stad zijn. Eenmaal daar overheen bleken schrijvers wel degelijk zeer gegrepen door al die lieflijke en ook rauwe plekken die de stad sieren.
Lezen zou ik zeggen: te leen bij Bieb040 en te koop bij Van Piere’s Boekhandel.
Voor wie het gemist heeft: volgend jaar schijnt de prijsvraag opnieuw uitgeschreven te worden. Opletten dus…voor je het weet heerst er ’n echt cultureel klimaat in deze zogenaamde Beta-Stad.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s