Treinen…….en nog eens treinen……maar geen display!

Omstreeks kwart over een betrad ik vanmiddag het spiksplinternieuwe station Delft. Qua architectuur is het nog wel even ’n zoektocht. Het prachtige oude monumentale station is geheel verdrongen door een modernistisch ogende blokkendoos. Die laatste is wel van alle faciliteiten voorzien. Met uitzondering van èèn handigheidje dat me, naar later zal blijken, wel heel goed van pas zou zijn gekomen. Een display met alternatieve routes in geval van storingen. Technisch lijkt me dat een fluitje van een cent. Maar in geen velden of wegen te bekennen.

Monter reis ik naar Rotterdam in de veronderstelling deze stad uitsluitend te passeren vanuit mijn comfortabele reisrijtuig. Niets is minder waar:de trein houdt er mee op. Op de ‘borden’ lees ik dat er tot nader order ook geen treinen richting Breda zullen vertrekken. Alert als ik meen te zijn neem ik snel ’n trein richting Utrecht. Ook geen gek station om te passeren, want daar vindt toch de (her)verdeling plaats van alle bezige bijtjes onderweg.

In kaasstad Gouda houdt ook deze trein er mee op. Na ’n kwartier(!) meldt de machinist dat we rechtsomkeert maken, jawel: terug naar Rotterdam. Wegens ‘calamiteiten’…..?!
Zo arriveer ik ten tweede male in de Wereldhavenstad. Naar ’t zuiden nog steeds geen licht op groen.
Inmiddels ben ik twee uur onderweg, maar nog niet veel verder…..
’n Vriendelijke machinist adviseert me om ’t ’n keer via Leiden te proberen. En aldus doe ik,volgzaam als ik ben.

De trein waarin ik plaatsneem heeft als eindbestemming Lelystad. Mocht ’t dus weer mis gaan, dan kom ik in ieder geval in een wijds ogend landschap terecht. Bovendien bevinden zich nogal wat Noordnederlanders aan boord, die hopen bijvoorbeeld via Schiphol in ‘Emmen, of all places’ aan te komen. Vandaag nog. Dat geeft de burger moed.
Zij behoren tot de vele lotgenoten: ‘…sinds twaalf uur vanmiddag onderweg…’, ‘…nooit op m’n bestemming aangekomen…’,’…inmiddels voor de derde keer in Delft…’ En ik moet zeggen: gedeelde smart is halve smart! Je leed wordt meteen geringer zodra je merkt dat anderen nòg langer onderweg zijn en soms niet eens hun reisdoel hebben bereikt. Dat had ik dan gelukkig weer wel…..

Inmiddels heeft de oorzaak van de onverwachte ‘eindereismelding’ in Gouda ons via de tamtam bereikt: bommelding. Niemand schrikt daar van op,stel je voor…
Het Groene Hart per spoor heeft wel iets aantrekkelijks: je ziet dat er soms ècht ruimte is in de Randstad en bovendien blijkt weer dat de grote steden heel dicht bij elkaar liggen.
Leiden-Utrecht is zo op vrijdagmiddag tegen vijven, want dat is het inmiddels, een populair traject. Vouwfietsen,kinderwagens,scholieren, forensen, friteszakjes achterlatende medereizigers: we hebben ’t “gelijk” aan boord. En zo hobbelen we verder.

Ik mag hopen dat m’n reis voor het overige comfortabel verloopt. Utrecht-Eindhoven ligt aan de A2: de kloppende slagader van economisch Nederland. Dus ooit kom ik, ook per trein, vast wel weer in mijn stad. Kan ik nog genieten van onze, ook aan grondige renovatie onderhavig zijnde stationshal.
Hightech en brainport is in onze contreien het devies. Misschien tref ik hier binnenkort zowaar een display met daarop zo nodig alternatieve routes…..Zou mooi zijn.

M’n treinreis zal ruim drie keer zo lang blijken te hebben geduurd als gepland. Die display heb ik in m’n gedachten dus al veelvuldig ’n plek kunnen geven…..In m’n auto zit ie trouwens al jàren, pffff…..!

Advertenties

3 gedachten over “Treinen…….en nog eens treinen……maar geen display!

  1. Pieter, waarom een display op het station als je dat al in de binnenzak van je colbert voor handen hebt. Het handige Appje van de NS voor de mobiele telefoon heeft mij al meerdere keren geholpen bij het zoeken van alternatieve routes.
    Hgr,
    Paul Scholte

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s