Op ms. Bep Glasius is er geen terreurdreiging…..

Al stampend en puffend komt ’t motorschip (ms.) op gang:Stavoren-Enkhuizen vv. Aan boord wandelaars,fietsers, andersoortig volk en ik. Onderweg van Friesland naar Holland en sommigen ook weer terug. 


Trouwens,maar dit terzijde, gisteren heb ik me hier nog laten vertellen dat ’t allemaal anders zou zijn gelopen als de Friezen hun macht en invloed hadden behouden. Tot diep in de Middeleeuwen heersten ze van Denemarken tot Normandië. De Hollanders namen ’t over en andere sterren rezen. 

Bep Glasius vaart er niet minder om. En de bemanning is afkomstig uit Enkhuijzen én Stavoren. Hollanders,Friezen,Duitsers, Vlamingen, Amerikanen en anderen verlustigen zich aan het schitterende uitzicht. Het IJsselmeer vol met plezierboten en kleine vrachtschepen, luxe jachten en ‘kleine’ sloepen. Weergaloze einders in de verte. Er wordt vakantie gevierd. 

Terreurdreiging is hier ver weg. Het schijnt dat die dreiging sowieso ver weg is. Als we de Leeuwarder Courant, die ik aan boord aangereikt krijg, mogen geloven is de kans bij een aanslag om te komen 1 op 9.3 miljoen. Ter vergelijking:de kans te overlijden als gevolg van een hartaanval is 1 op 23. ‘Leef je leven’ zegt massapsycholoog Jaap van Ginneken in dezelfde krant.

Dat was ik toch al van plan, maar de actuele terreur in Europa laat me niet los. Hebben we als na-oorlogse generatie toch ’n beetje veel zitten slapen? Waanden we ons vredig en veilig door VN,NAVO en EU in te richten? Dachten we dat redelijkheid en veiligheid for ever in ieder’s systeem zitten? We worden wakker geschud na 70 jaar van betrekkelijke rust. Bezinning én politieke daadkracht zijn hard nodig!

Aan boord van ms Bep Glasius staan andere onderwerpen op de agenda: genieten,buurten,uitrusten en nieuwe energie verzamelen. Dat is hier het motto. Er wordt al jaren dag in dag uit vrolijk op en neer gevaren.Jawel, gebroederlijk door Hollanders en Friezen.

En toch maak ik me maar geen illusies: ook hier komen vrede en veiligheid, weliswaar over water, te voet en gaan te paard. Hoe klein de overlijdensrisico’s ook blijkbaa zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s