Dan nóg maar ’n keer : vakantiespreiding ?!

 

Vorig jaar publiceerde ik omstreeks dit tijdstip m’n cri de coeur rondom de vermaledijde vakantiespreiding in NL . Het is nog niks veranderd. Ik herhaal m’n hartenkreet enigszins afgeslankt!

Zodra je ’n beetje afstand neemt van het alledaagse onderwijsproces, weet je niet eens meer wanneer de schoolvakanties beginnen, laat staan eindigen. Er zijn inmiddels zoveel zwarte zaterdagen in het verkeer dat de weekenddrukte op de snelweg ook geen houvast biedt.

Landen als Duitsland en Nederland kennen regionale vakantiespreiding. De veronderstelling is dat daardoor het genot van de vrije dagen geoptimaliseerd wordt. Accomodaties lopen niet over van bovenmatige drukte, wegen zijn minder snel vol en het gevoel van vrijheid krijgt meer glans. De denkbeeldige accu kan daardoor, naar ’t schijnt, beter opgeladen worden.

In België en Frankrijk wordt de zomervakantie steevast in het gehele land gehouden van begin juli tot eind augustus. Eenvoudig en gemakkelijk. Niemand hoeft ooit na te denken over grensverkeer tussen regio’s. En accomodaties zijn vol of voller: moet je maar zorgen dat je er op tijd bij bent. Geen debatten over de vraag of en wanneer het ‘seizoen’ aanvangt.

Van de achterliggende motieven om tot spreiding over te gaan heb ik nooit veel begrepen. Ongetwijfeld zijn er commerciële belangen en overwegingen vanuit….ja,wat eigenlijk? De schooljaren kennen een onregelmatige cyclus en jaarlijks dient opnieuw beargumenteerd te worden waarom het schooljaar nou nét weer ’n even andere opbouw kent dan het vorige jaar. Grensverkeer levert gedoe op in families ( ‘hebben we misschien ook samen nog ’n paar weken?’ ). Vanaf half juni tot half september heerst er ’n onaangename serene rust in de pedagogische provincie: er is altijd wel ’n regio die de vakantie in voorbereiding heeft dan wel aan het ‘opstarten’ is na welverdiende rust.

De zomervakanties zijn ontstaan in ’n tijd dat leerlingen geacht werden in die periode thuis mee te werken op ’t land of in ’t bedrijf. Die tijd ligt al vér achter ons. De legitimatie voor een écht lange zomervakantie ontbreekt eigenlijk. Van ouders komt in toenemende mate de roep om adequate mogelijkheden tot invulling van de eerste,vijfde en/of zesde week van de vakantie.

Laten we het simpel maken:twee maanden de scholen dicht en ’n rijk aanbod maken aan zomerscholen, bijspijkerdagen, vakantiekampen, retraites, uitwisselingsprogramma’s, scoutingmidweken, pre-colleges en, vooral niet te vergeten: festivals. Er is ’n ware markt voor: zie de jarenlange praktijk bij onze zuider- en zuider/zuiderburen. We zijn daarmee verlost van spreiding, werkende ouders kunnen hun kroost kwijt, schooljaren krijgen een regelmatige structuur. Nuttige vormingsactiviteiten die tijdens het schooljaar moeilijk inpasbaar zijn,krijgen ’n plek in de zomer. Net als ’t werken op ’t land vroeger!

En nu maar hopen dat m’n oproep dit keer wel steun krijgt………

Advertenties

Een gedachte over “Dan nóg maar ’n keer : vakantiespreiding ?!

  1. OH, ik ben het zo met je eens, ik roep dit al jaren…

    Overigens, ik woon nu in DE, en die vakantiespreiding daar valt wel mee hoor. DE is een bondsstaat, en de vakantiespreiding bestaat eruit dat de individuele Bundesländer hun eigen vakantiedata bepalen. NRW, net zo groot ook qua inwonertal als NL, heeft in zijn geheel dezelfde vakantie. Er zijn meerdere Duitse bondslanden die dezelfde vakantietijden hebben. Binnen een Bundesland heeft iedereen (van kindergarten, basisschool, middelbare school tot vervolgonderwijs) gewoon dezelfde vakanties. Handig en duidelijk. Vakanties liggen ook al jaren van te voren vast.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s