The Singularity University in #040

Aanvankelijk dacht ik nog dat het om een kerkgenootschap ging. Je leest wel vaker over initiatieven in de USA die het midden houden tussen ideologische bevlogenheid, religieuze spiritualiteit en ’n vleugje wetenschappelijke saus. Maar toen de burgemeester ons, Eindhovenaren, ervan probeerde te overtuigen dat we hier te maken hebben met een heel bijzonder initiatief, werd ik al wat nieuwsgieriger.
Toen HM Máxima vorige week hoogstpersoonlijk de universiteit kwam openen, kon ik niet anders dan deze start beschouwen als een zeer serieuze aangelegenheid.
Dus er op af, dacht ik onbevangen.
Op het onbetwiste innovatieve centrum van Eindhoven-West, ook wel genaamd Strijp-S, zag ik ’t op de ramen van één van de gebouwen in grote plakletters al staan: Singularity University. Bij de entrée kon ik nog kiezen tussen een meubelzaak, ’n cafe en de universiteit. Ik twijfelde, maar indachtig mijn doel koos ik natuurlijk voor de ingang tot de wetenschap.
Nietsvermoedend mengde ik me tussen docenten en studenten die bij deze gelegenheid alle gasten graag wilden informeren over het curriculum en alles wat daar mee samenhangt.
Ik waande me in ’n mix van de Technische Universiteit, de Dutch Design Week en de iets verderop gelegen Ontdekfabriek voor de zeer jeugdigen.
Een van de co-founders hield ’n inleidend praatje, dat jammer genoeg bij het ontbreken van een geluidsinstallatie niet al te goed te verstaan was. In ieder geval behoren de CEO’s van Google en andere grootinvesteerders in technologische vernieuwing, tot de founding fathers van dit instituut. In Eindhoven bevindt zich de eerste vestiging buiten de USA, en dat is bijzonder. De moederuniversiteit is gesitueerd op het NASA Research Park in Silicon Valley. Niet gek om daarvan de dochter over de vloer te hebben. Toekomstbestendigheid versterken met behulp van de nieuwste technologieën, daarom draait ’t. En uiteindelijk daarmee álle grote wereldproblemen oplossen.
Toen ik het pand weer verliet was m’n onbestemde gevoel toch nog niet verdwenen. Naar opstellingen van nieuwe technieken met betrekking tot waterfiltering, voeding, vervoer en gezondheid heb ik met ontzag staan kijken. 3D-printing, virtual reality en vele andere eigentijdse technologische hoogstandjes: het was er allemaal te zien.
Maar wat daaraan nou precies zo prestigieus is, werd me nog niet duidelijk (gemaakt). Maar ja, misschien kijk ik te ‘ gekleurd’. Anders dan de naam doet vermoeden is de Singularity University immers geen officieel geaccrediteerde universiteit. Dus toch ’n beetje Amerikaanse bluf? We gaan ’t zien. Strijp-S wordt er weer interessanter door, en dat is mooi meegenomen!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s