‘Foundations for the Future’: is ons onderwijs wel ‘leuk’ genoeg?

‘Leuk’ komt niet voor in het rapport dat onlangs door de OECD werd uitgebracht en waarin het onderwijs in Nederland wordt doorgelicht. ‘Gezellig’ trouwens ook niet. Het zijn, dat is nog ’n geluk, woorden die in hun platte betekenis ook nauwelijks te vertalen zijn.
De OECD belicht het onderwijsbeleid en de effecten daarvan in de schoolpraktijk en voorziet deze reflectie van onafhankelijke adviezen. Onder het motto ’ better policies for better lives’ deed de internationale autoriteit voor economische en sociale ontwikkeling afgelopen maanden onderzoek naar de staat van ons onderwijs. Al met al boeiend, gezaghebbend en nuttig. Sommigen betwijfelen dat laatste trouwens. De OECD zou ‘slechts’ in opdracht van regeringen werken en daardoor gekleurd naar de werkelijkheid kijken. Of anders gezegd: onwelgevallige conclusies vooral buiten de rapportage houden. Daarvoor zijn geen aanwijzingen.
Opmerkelijke conclusie uit de laatste rapportage is het (kennelijk) achterblijven van de motivatie bij onze leerlingen. Zij vinden het niet echt spannend, boeiend en leuk(!) om naar school te gaan. Nu vind ik dat niet zo opzienbarend tegen de achtergrond van de behoeften van deze leeftijdscategorie: er zijn wel andere vraagstukken dan school waarover je je als 15- of 16-jarige druk kunt maken. Tegelijkertijd concludeert de OECD gelukkig dat de prestaties van leerlingen in ons land gemiddeld genomen hoog zijn. Nederland doet het internationaal erg goed.\
Vreemd eigenlijk: leerlingen die blijkbaar iets anders’ of misschien wel ‘meer’ willen op school, en daardoor ongemotiveerd raken. Maar toch ook heel goed presteren!? Hoe kan dat eigenlijk?
De meest eenvoudige verklaring is dat leerlingen het wel uit hun hoofd zullen laten om te zeggen dat schoolgaan plezierig en uitdagend is, en leuk en gezellig al helemaal niet! Uit eerder onderzoek bleek immers dat leerlingen zich ook ècht vaak vervelen op school. Maar dat lijkt me toch sterk.
Als ontmoetingsplek met leeftijdgenoten is de school een zeer inspirerende plek, om te leren kennelijk heel wat minder.
Hoe kan dat nou: met al die vele gemotiveerde docenten die dagelijks alles uit de kast halen om leerlingen uit te dagen en hun nieuwsgierigheid aan te wakkeren? Is er dan toch te weinig wat ’t ‘leuk’ maakt? Dat schijnt toch vaak de norm bij hedendaagse pubers te zijn waaraan welbevinden wordt getoetst! Het zou kunnen en me niet verbazen. Maar het uitgeholde begrip ‘leuk’ is niet in het Engels te vertalen, laat staan te beleven. Laten we het  daar maar maar op houden.

De prestaties zijn in elk geval zeer aan de maat. De pedagogisch-didactische concepten kunnen zeker nog ’n verrijkingsslag hebben. Dan komen ‘leuk’ en ‘gezellig’ als vanzelf in de OECD-rapportage terecht. Niet als platitude maar als blijk van terechte erkenning dat leerlingen ook in Nederland best wel stevig gemotiveerd zijn om naar school te gaan. En dat het zo is omdat leraren daaraan een essentiële bijdrage leveren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s