Citroën: ‘…Créative Technologie…’

De alom bekende oneliner waarmee Citroën al jarenlang marketing bedrijft, is voor verbetering vatbaar.

Sinds jaar en dag verplaats ik me per automobiel in ’n exemplaar van dit monumentale merk. Daarmee behoor ik, volgens onderzoek, tot een betrekkelijk selecte groep van Nederlanders. Eens Citroën, altijd Citroën, zo schijnt het devies van velen. Merkentrouw aan deze van origine Hollandse autobouwer uit Frankrijk, wordt blijkbaar nauwelijks overtroffen door andere automerken. Compliment voor ontwerpers en technici die de Double Chevron goed aan de gang houden. Vroeger nog wel ‘ns laatdunkend door lachers gekwalificeerd als roestvriendelijke voitures, vandaag de dag over het algemeen bewonderd vanwege de mooie Franse slag die in deze auto’s te bezichtigen valt!

Onlangs overkwam mij evenwel een staaltje van bijzondere achterstand in creatief technologisch denken bij de Bourgondische auto-experts. Vanuit mijn gebruikersperspectief stelde ik een eenvoudige vraag. Of er een, in mijn ogen simpele ICT-aanpassing in de boordcomputer kon worden gepleegd. Het antwoord was voluit neen, weliswaar met verontschuldigingen, maar toch….
De ICT in mijn auto is van het voorjaar 2016, althans daar vertrouw ik op gezien de jonge staat van dienst van mijn vierwieler. Spiksplinternieuw dus zou je denken. ’n Aanpassing in de hardware opdat een applicatie toegevoegd kan worden blijkt dan toch te ingewikkeld. Kan niet tenzij de auto terug gaat naar de fabriek, waar het vehikel nog niet zo lang geleden ‘af fabriek’ van de band is komen rollen. En retour fabriekshal is natuurlijk erg duur. Een oplossing die in NL aangedragen kan worden is zogezegd niet voorhanden.
Daar kan ik met mijn pet nou niet bij. Je dag in dag uit laten voorstaan op een creatieve toepassing van nieuwe technologische mogelijkheden, en mij dan toch in de steek laten. Het viel me tegen. En ontstak dus in gepaste toorn.

Merkentrouw wordt op de proef gesteld. Technologische innovaties kennen hun blijkbaar hoge prijs. Gebruikersgemak is een relatief begrip.

Maar ook: hoe ver zijn we in deze verwende consumptief ingestelde tijd verworden, indien ik me al op kan winden over een extra applicatie aan boord. Nòg ‘voller’ naar je favoriete muziek kunnen luisteren, weer sneller ’n bestemming kunnen invoeren, nog beter de smartphone kunnen bedienen….?! Het houdt toch ook ’n keer op.
Moet ik Citroën dankbaar zijn dat het voorlopig niet lukt om mijn autospeeltjes alsnog verder te vervolmaken? Moet ik me vooral niet laten leiden door marketing en pr die me verlekkerd doet uitzien naar digitale ‘hebbe-dingetjes’ in de auto? Want wat heeft dat au fond met autorijden te maken?
Wie zal ’t zeggen? Ik in ieder geval niet, zo ver ben ik al heen in de wereld van de gemakken en de gadgets. Ik krijg m’n zin niet, en dat steekt 🙂 ’n beetje 😦
Voorlopig kijk ik teleurgesteld en frons mijn wenkbrauwen tot Double Chevrons.
Merkentrouw is ’n verworvenheid, die laat je niet zomaar varen. Dat dan weer wèl natuurlijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s