Lekke band in het Electronisch Fiets Dossier

Het gros van ’t Nederlandse deel der mensheid wordt geacht het plakken van ’n fietsband te hebben geleerd van zijn vader. Nou: mooi niet! Ik heb ’t bijvoorbeeld niet van hem geleerd, sterker nog: hij kon ’t ook niet, in ieder geval heb ik het hem nooit zien doen.
Ik kan ’t ook niet en heb ’t m’n hele leven al laten doen. Gelukkig heb ik ’n betrekkelijk schoon lekke-banden-verleden. Zo vaak is ’t niet voorgekomen.

Afgelopen week was ’t raak: plotsklaps, na ’n aangename visite bij vrienden liet de achterband me in de steek. Nadat de fietsenmaker de noodzakelijke herstelwerkzaamheden had uitgevoerd, hernam ik na enkele dagen fluitend het fietsstuur. Na enkele meters zwaar trappen voelde en zag ik de ellende: dezelfde band liep wederom leeg.
Wat te doen?! Weer naar de fietsenmaker? Hoe daar te geraken. Te voet, met behulp van ’n ophaaldienst, achter in de auto? Legio maar even zovele onbevredigende mogelijkheden. M’n lidmaatschap van de Algmene Nederlandse Wielrijders(!) Bond bood uitkomst. Op enig moment stond de hulp op de stoep en verloste me van een zelfgekozen lijdensroute. Alhoewel: route? Gefietst werd er niet meer,althans niet meer na 24 uur. De band was wederom lek!
Nadat ik weer bij de fietsenmaker aanbelandde teneinde het euvel nu definitief te laten verhelpen, vroeg ik mij af: hoe nu verder?! Toch maar banden leren plakken, waartoe de motivatie me nog steeds ontbreekt, of ’n andere meer eigentijdse aanmodder-oplossing.

Mijn pleidooi wordt er een voor het Elektronisch Fiets Dossier (EFD), waarin mijn gehele technische fietsverleden opgeslagen wordt.
Het maakt voor mij het gesprek eenvoudiger bij de fietsenmaker om verantwoordelijkheden bij al te frequente lekkages goed te kunnen beleggen. Hulp onderweg kan meteen zien wat de formele staat is van de fiets in het algemeen, en die van de fietsbanden in het bijzonder. Service wordt daardoor gerichter aangeboden. Bovendien word ik meer betrokken gehouden bij het wel en wee van mijn fiets: m’n eerste aandacht gaat daar over het algemeen immers niet écht naar uit!

In de polariserende discussies over bijvoorbeeld het Electronisch Patiënten Dossier gaat ons de betrekkelijke eenvoud van het Fiets Dossier helpen om nut en noodzaak van gedeelde dossiervorming beter te leren inzien.

Ik reken op veel medestand maar vooral weinig voortgaand ongemak bij het gebruik van mijn fiets. Vooral de ‘jonge mens’ zal zich aangesproken weten door dit idee. Naar ’t schijnt wordt hen thuis geen van allen de beginselen van het bandenplakken nog bijgebracht. Schrale troost is het dat ik m’n tijd dus ver vooruit was….

Trouwens: de branche van rijwielherstellers had natuurlijk al lang met dit idee op de proppen kunnen komen. In NL fietsland met ’n abonnement op innovatieve oplossingen moet dit ’n fluitje van ’n euro zijn….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s