‘…Als je ze (..scholen dus..) voor ’t blok zet…’ 

Jongere moeders in de trein in gesprek over de ontwikkeling van hun levenslustige pubers. Zo lang het over de geneugten van de komende meivakantie gaat,lijkt de kout vrolijk. Het gesprek over de voordelen van ‘s-nachts zoeven langs de grote autostrades op weg naar nog meer meigeluk, wordt afgewisseld met anekdotes over kennelijk vreemde eetgewoonten van sommige 11- en 12-jarigen. Ook de volle agenda’s tegenwoordig met veel afspraken bij clubjes, feestjes, sport en muziek passeren de revue. ’n Lichte nervositeit maakt zich soms van hen meester.

Het gesprek krijgt een minder vrijblijvend karakter zodra het woord ‘school’ valt. Daarover is kennelijk een hoop te zeggen. Over het schooladvies in groep 8 van de basisschool. Maar ook de vrijheden die voor ’t grijpen liggen zodra thuis-en schoolkalender niet echt synchroon blijken te lopen. In het gekakel wordt meer en meer volume ontwikkeld.
Bijna onbetamelijk wordt ’t zodra blijkt dat de dames het over één punt hartgrondig eens zijn: zij hebben de leiding over schoolse zaken zodra het er ècht op aankomt.
OK: de basisschool loopt sowieso keurig aan de leiband van het mondige deel der ouders, is hun onbetwiste stelling. Daar hoeven weinig woorden aan vuil gemaakt te worden. Als ouder heb je genoeg controle en gezag om te voorkomen dat de school al te gekke fratsen uithaalt.

Ingewikkelder lijkt het in het VO: daar gelden plotsklaps afspraken en regels die het niveau van de thuisnabije basisschool overstijgen. De invloed van ouders neemt navenant af. Leerlingen zijn trouwens ook helemaal niet happig op al te veel ouderparticipatie.Misschien steekt dat de moeders nog wel ’t meest: erkennen dat hun kinderen onderweg zijn naar ’n leven vol zelfstandigheid en zelf te maken keuzes.

Wat me ’t meest frappeerde is de vanzelfsprekendheid waarmee ‘ ’t blok’ in de strijd werd geworpen. De relatie met de school leent er zich kennelijk voor om die partij ‘voor ’t blok’ te zetten zodra het schoolbeleid te weinig spoort met de thuisagenda. Je zin krijgen en je eigen belang laten prevaleren gaan dan vòòr afspraken op gemeenschappelijk niveau.
Aanpassing van onwelgevallige adviezen rond de schoolloopbaan en het zoeken van de randen in de vakantieregeling. Het waren de succesvolle(?!) voorbeelden die mijn medereizigers trots met elkaar deelden, onder het motto ‘…Als je ze voor ’t blok zet…’.
Je zult de kinderen van deze, naar ’t leek hoogopgeleide ouders, maar in de klas hebben. Voor ’t blok zou ik ze zetten, dag in dag uit…..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s