De Klasse(n)staat van het Onderwijs

Eens per jaar zet de Onderwijsinspectie de deuren van het toezicht wagenwijd open. Vandaag was het weer zover. Gans OnderwijsNederland wordt uitgenodigd kennis te nemen van de bevindingen die de dames en heren inspecteurs hebben verzameld. Constateringen, trends, cijfermateriaal, alles netjes bijeen en voorzien van ’n gedegen toelichting. Enkele hoofdlijnen worden extra scherp over het voetlicht gebracht. Bewindslieden nemen de kans te baat daarop alert te reageren. Nieuws van die dag wordt ter plekke gemaakt; het Journaal van 8 uur opent met de Staat.
De bevinding waarvan ik dit keer het meest onder de indruk ben betreft de toenemende sociale segregatie in de onderbouw van het VO. Triest!

In de 70-er jaren debatteerden we vruchteloos over de Middenschool.In de 80-er jaren bepleitten we, vrijblijvend, scholengemeenschapsvorming.In de 90-er jaren verzonnen we Basisvorming als panacee voor te vroege selectie.Na 2000 zijn we er maar helemaal over opgehouden. Marktwerking deed vervolgens de rest: sluipende homogenisering van de brugklassen Sinds het begin van deze eeuw verkeert de categorale aanpak in ’n jubelstemming. Ongedeeld VMBO is bij ’t oud papier gezet, het voorbereidend beroeps onderwijs wordt momenteel wederom vernieuwd (verbreed, dat klinkt beter en suggestiever!) en klaar lijkt Kees. Niets daarvan, zo blijkt glashard uit de Staat van het Onderwijs.

De verschillen nemen toe. Opstroom neemt af en ’n structurele oplossing voor werkelijk gelijke-kansen-onderwijs laat inmiddels zo’n 50 jaar op zich wachten. Het Voortgezet Onderwijs als talentenontwikkelaar voor àlle jongelui laat het afweten. Sociale milieufactoren blijken weer dominant te worden bij schoolkeuze. De 50-er jaren van de vorige eeuw lijken terug. Het dubbeltje en ’t kwartje zijn al lang uit de geldbuidel verdwenen, maar in het onderwijs kennelijk spreekwoordelijk springlevend, mocht je voor dat dubbeltje geboren zijn.

De Onderwijsinspectie constateert in De Staat van het Onderwijs dat “…niet alle leerlingen en studenten de kans krijgen het onderwijs te volgen dat past bij hun niveau…”
Anno 2016 dus, we moeten ons schamen in deze Klasse(n)staat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s