En natuurlijk ga ik stemmen

De laatste decennia lijkt het stemrecht soms te zijn verworden tot een goedkoop consumptieartikel. Je neemt wat van je gading is en legt ’t terzijde naargelang ’t je uitkomt. Die houding past in een samenleving waarin non-interventiegedrag, leven en vooral ook laten leven en wegkijken als het je zo uitkomt, tot norm lijkt te zijn verheven.

Het plezier van het politieke debat met als doel de realisatie van mooie gemeenschappelijke publieke wensen wordt vaak niet meer ervaren, laat staan gedeeld. Nog geen honderd jaar geleden waren delen van de bevolking uitgesloten van kiesrecht. Er is voor gevochten en met succes gestreden. Parlementaire democratie heet ’t model waarin we de samenspraak over diversiteit in opvattingen hebben gegoten. Het heeft ons inmiddels veel goeds gebracht. Ook wetgeving waarop we niet allemaal zaten te wachten. Legio voorbeelden, maar in gemeenschapszin toch aanvaard. Democratie leidt tot meer ervaren geluk van mensen.

Van de wettelijke mogelijkheid om een referendum te kunnen houden word ik niet warm. Ons parlement is ten principale voldoende bij machte om onze politieke wensen in beleid om te zetten. Maar nu het er is nadat het parlement daaraan ’n zegen heeft gegeven, moeten we er mee leren leven. Het is als met verkeersregels die je ook niet altijd welgevallig zijn. Alleen al daarom moeten we deelnemen aan het referendum: burgerplicht zou ik ’t willen noemen.

Niet stemmen is ’n stem tegen onze eigen democratische model. En dat geeft geen pas, hoe je ook verder denkt over het verdrag dat de meesten van ons trouwens niet echt beroerd . Niet stemmen omdat anders het quorum wordt gehaald is werkelijk een gotspe. De stelling zou moeten luiden: tenminste 85% van de stemgerechtigden brengt ’n stem uit. Dat is het streven.Punt.

De vraag of Oekraïne wel of geen lid van de EU wordt is niet aan de orde, noch de vermeende misstanden in dat land.
Nederland kent een open samenleving, is voor welvaart mede afhankelijk van internationale handel en vrij verkeer. Nederland hecht aan een geformaliseerd debat over mensenrechten met landen waar die rechten nog moeten worden bevochten. Nederland sluit verdragen met alle landen die vooruit willen in dezelfde geest als waardoor ons land in sociaal en economisch tot in de top-10 wereldwijd is doorgestoten.
Nederlanders gaan altijd stemmen opdat de eigen democratie verder wordt versterkt. Maar natuurlijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s