Vrijheidsidealen in de Lage Landen aan de Zee #JeSuis

Ooit verbeeldde ik me, als toenmalig docent Maatschappijleer, definitief afgerekend te hebben met de ‘oude tijd’. Burgerlijkheid, intolerantie, gebrek aan kritische zin, ongelijkwaardigheid van mensen: we waren doende met het definitief afscheid nemen van veel truttigheid die het samenleven van mensen had gebracht.
Leerlingen leerden we om met de blik naar buiten gericht te zijn, respectvol en nieuwsgierig naar de ander. De maakbaarheid van de samenleving leek voorhanden en de welvaart steeg gestaag. De opbrengsten van de culturele omwentelingen uit de jaren ’60 van de 20e eeuw werden verzilverd.

Nederland stond wereldwijd bekend als een land met scherpe opvattingen over alles wat er elders mis ging en dus niet paste bij de enigszins triomfantelijk uitgedragen eigen successen. Tolerantie en vrijheid waren kernbegrippen. Multi-culturaliteit zou als vanzelf groeien en de groter wordende welvaartsverschillen in de wereld konden afdoende bestreden worden.
Wie zich nog verbond aan ’n religieus-moreel kompas werd nét niet als ’n loser beschouwd. Nieuwe Nederlanders waren welkom en zouden automatisch en dankbaar onze eigentijdse waarden en normen tot de hunne maken.

40 jaar later zijn we in Brussel (hoofdstad van de EU!) getuige van de inmiddels zoveelste afbraakpoging van de aanvankelijk zo succesvol verworven Europese vrijheid en vrede.
We worden aangevallen door terreur, en kennelijk zijn aanstichters van dood en verderf geboren en/of opgegroeid in de Benelux, invloedrijke voorloper van de samenwerking in Europa.

Waar hebben we ’t laten liggen? Bij Maatschappijleer, in de kerk, op straat ?! Ik pieker me suf. Allerlei doemscenario’s komen in de media langszij en worden door commentatoren en specialisten van kennelijk relevante uitleg voorzien. Maar ’n antwoord op de vraag naar het èchte waarom, ontbreekt.
En toch geef ik niet op: Europa mòet en vrede en vrijheid is en blijft ons hoogste goed: ik ben van de Lage Landen bij de Zee….Respect en tolerantie zijn kernwaarden die heel diep zijn verankerd in onze tradities. Daarvan blijf ik doordrongen en overtuigd!

Don’t give up……

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s