150 jaar #staatsexamensVO : maatwerk avant la lettre!

Het lijkt niet eens zò lang, maar toch is 150 jaar in onderwijsontwikkelingsland ’n behoorlijke tijdspanne.
Staatsexamens waren er al làng voordat ook maar iemand had bedacht om in ons land algemeen breed toegankelijk voortgezet onderwijs in te richten. Tot op de dag van vandaag maakten vele generaties gebruik van de mogelijkheden die het staatsexamen biedt: een diploma halen op een manier die zo veel mogelijk gelijkwaardig is aan de ‘gewone’ schoolexamens.
De waarde van de staatsexamens staat voor de individuele kandidaat ook na 150 jaar nog fier overeind:meer kansen op een succesvolle vervolgopleiding of relevante arbeid.
Deze examens ontstonden in een tijd dat ‘middelbaar onderwijs’ nog uitsluitend voorbereidde op een wetenschappelijke studie.

Uit particulier initiatief ontstonden Latijnse- en Franse scholen, en vanaf 1838 ook gymnasia. Voor deze scholen bestond aanvankelijk weinig tot geen landelijke regelgeving. Door de staatsexamens ontstonden mogelijkheden om rechtstreeks ‘klaargestoomd’ te worden voor verdere groei in een maatschappelijke positie. Van meet af aan gold dat maatwerk geleverd wordt indien standaardoplossingen niet voldoen.

Tot op de dag van vandaag kunnen de staatsexamens zich verheugen in een grote belangstelling:in 2015 bijna 8000 kandidaten. Voor allen is in meerdere of mindere mate maatwerk geleverd. Vakdocenten werken in regioverband aan kwaliteitsborging en landelijk is er een organisatie die de ingewikkelde logistieke operaties verzorgd.
Me dunkt dat verdere planvorming rondom #onderwijs2032 ook gebaat is met de geleerde lessen in de wereld van de staatsexamens. Maatwerk in het voortgezet onderwijs hoeft ook voor wat betreft de afsluiting dus niet meer from scratch bedacht te worden. Het bewijs wordt geleverd door 150 jaar #staatsexamensVO .Waarvan akte!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s