“…Amour sacré de la patrie…”

“…Amour sacré de la patrie…” werd er destijds gezongen in Brussel. Het is augustus 1830 en het koninkrijk waarbinnen Belgen en Nederlanders eendrachtig zijn gebundeld vertoont grote scheuren.
In het Stadsmuseum Gent (STAM) bezocht ik een expo die gewijd is aan de teloorgang van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. De 14e-eeuwse Bijlokeabdij, alwaar het museum is gesitueerd, is ’n plaatje en meer dan ’n bezoek waard. De middeleeuwen liggen hier op straat, zoals trouwens op veel plekken in dit Ganda. Voorwaar ’n prachtig decor tot historische reflectie.
De Belgen pikten het niet om cultureel, religieus, economisch en politiek op achterstand te worden gezet. ‘Dollanders’ werden in rap tempo het zuiden uit geknikkerd, ondanks het zwakke leger en de geenszins collectieve weerstand. Orangisten liepen er legio rond in de Belgische steden en ook handelaren en industriëlen zaten er warmpjes ten tijde van Willem I.
Het verzet zat hem in gevoelde onrechtvaardigheid: tè veel belasting betalen en tè weinig zeggenschap hebben. Dàt zit kennelijk in mensen indien over hun lot wordt beslist. What’s in it for me zeiden ook toen reeds Walen en Vlamingen.
In het Verdrag van Wenen was door grootmachten bepaald dat de ‘Nieuwe Nederlanden’ ’n mooie buffer aan de Franse noordrand vormden. De bevolking was niets gevraagd, maar roerde zich stevig.
De neiging om parallellen te trekken met de huidige problematische vraagstukken in Europa is groot. Ook nu wordt in toenemende mate getwijfeld aan de democratische legitimatie van de besluitvorming op het Europese niveau. De Weense top in 1814 was er één van doorwalsen in het belang van stabiliteit en vrede. De ministeriële topbijeenkomsten in Brussel heden ten dage zitten veelal verpakt in argwaan en vermeende tegengestelde regionale belangen. Doorwalsen lukt niet meer.
Desalniettemin moeten we er op blijven vertrouwen dat de ‘Ode an die Freude’ het wint van een ’ Amour sacré de la patrie’. Vanuit dit perspectief is een bezoek aan de expo in STAM een must !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s