Cartridges en paperclips……..

Onlangs was ik nog bij wijlen V&D: drie dagen voor het definitieve einde van deze winkel, ooit mentaal eigendom van de gegoede middenstand en burgerij. Ik voelde me er altijd thuis en kocht er de laatste decennia te weinig. Destijds overwoog ik een loopbaan binnen dit concern: het was vertrouwd, degelijk en modern(!). Voor zegge en schrijve één euro kocht ik er nu 300 paperclips. Kom daar elders in ’n niet-failliete boedel nog maar ‘ns om!

Paperclips: van alle tijden en goud waard in een samenleving vol papier. Misschien zijn ’t de laatste clips ooit die ik liet inpakken en dat dan ook nog bijna voor niks. Bijna waardeloos kennelijk.

Bij ’n andere, nog niet-failliete keten, kocht ik met het huismerk getooide cartridges. M’n printer meldde op ’t display dat deze inktpatronen niet ‘echt’ genoeg zijn voor het kwaliteitsmerk dat de printer pretendeert te dragen. Me dunkt dat dit type melding fnuikend zal blijken te zijn voor het commerciële succes van déze, nog niet-failliete keten. Immers: voor zolang ’t nog duurt hecht ik aan kwaliteitsrijk gebruik van mijn printer en haal ik voortaan online de gecertificeerde, gewaarmerkte vulvoorziening.
Wat ik je brom: op ’n dag zal ik zonder paperclips en cartridges en winkelketens door ’t leven gaan. Wel zo makkelijk. Uitsluitend nog gestuurd langs de digitale wegenstructuur doe ik dan nog mijn inkopen bij gespecialiseerde monopolisten. Paperless en goed voor het milieu…. Heel veel andere aankopen zullen daardoor ook definitief in het niet verdwenen zijn. Jawel,inderdaad: om te beginnen de paperclip (reeds sinds 1867) en ook de printer (ontworpen rond 1850!). Het zullen relicten blijken van een post-industrieel tijdperk.

Fabuleuze tijd, waarin wij leven: met de devices je leven managen. Dat hadden Vroom en Dreesmann nog wel willen meemaken: gegarandeerd dat zij er ’n succesvol verdienmodel aan hadden verbonden. Nu rest slechts nog hun logo en, naar ’t schijnt, een niet eens volledig (bij gebrek aan voldoende paperclips?:-) , laat staan digitaal beschikbaar archief. Weer ’n bewijs voor de kennelijk noodzakelijke ondergang van dat mooie concern: geen digitaliteit, geen overleving.
Gelukkig is er binnenkort ’n gratis`(!) cabaretvoorstelling voor alle inmiddels oud-gedienden van V&D, dat wel…….als scherpe mosterd na een onvolledige maaltijd.
Let op: uitnodigingen kunnen worden geprint en bijeengehouden met ’n paperclip.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s