Dat gaat naar den Bosch toe……

Je ontkomt er niet aan in deze dagen: den Bosch en ommelanden staan in het teken van Jeroen Bosch, alom geprezen zoon van de Brabantse provinciehoofdstad.
Onlangs bezocht ik de tentoonstelling in het Noordbrabants Museum, met werken van zijn hand. Keurig ingedeeld en toegelaten binnen een timeslot, betrad ik de zalen van de prachtige museale omgeving aan de Verwersstraat. Welk ’n rijkdom, wat ’n schoonheid is daar bijeengebracht. Aanrader!

Langzaam liet ik (ook) op me inwerken dat belangrijke werken ontbreken. In Madrid is men van oordeel dat Bosch een ‘telg’ is uit de Iberische kunsttraditie. Kennelijk voldoende om op kinnesinniese wijze nìet al het schoons tijdelijk aan de streken rond de Dieze af te staan. Jheronimus is blijkbaar ’n beetje teveel van hèn. In ’n rijtje met Madrid staat den Bosch trouwens helemaal niet gek! Mèt Leuven is de hertogstad natuurlijk toch ook echt één van de klassieke Brabantse steden waar traditie hoogtij mag vieren.

Het is grootstedelijk druk in het toch altijd enigszins kleinburgerlijk gebleven ’s-Hertogenbosch. Geen winkel of er hangt wel ’n JeroenBoschsnuisterijtje of -affiche zichtbaar voor de klant. Je hoort veel Spaans spreken op straat. Bosschenaren die in het Museumkwartier al fietsend vergenoegd constateren dat er veel volk op straat is. Alle ingrediënten voor een succesvolle middenstandsactie zijn voorhanden.
Op de Markt wordt vol bewondering opgezien naar het teruggekeerde puthuis en het zogenoemde Onze-lieve-Vrouwe huisje: zo moet het er hier uitgezien hebben in de tijd dat Jeroen Bosch aan dit plein woonachtig was. ’n Omstander vindt het Eftelinggehalte van de bouwwerkjes wel erg hoog. Anderen, Bosschenaren vermoed ik, melden in het voorbijgaan niet goed te snappen waarom hierover nou zoveel ophef moest ontstaan in het reguliere, stedelijke politieke gekrakeel.
Nu V&D vandaag al donker kleurt en de Bossche Bijenkorf spoedig zal volgen, is er dunkt me alle aanleiding om de nieuwe, maar historisch gelegitimeerde attractie midden op de markt, te koesteren! Van winkels alleen hou je ’n stad vandaag de dag niet aantrekkelijk.

De stad den Bosch doet goede zaken met deze expositie. En dat mag ook: naast van Gogh is immers ook Bosch al tijdenlang weggekaapt door niet-Brabantse kunstpausen. Er wordt in dit gewest dus toch al te weinig verdiend aan deze zonen.
Goed gedaan, burgemeester Ton Rombouts cs…..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s