Lancering tijdlijn #OMO100jaar

Wie heeft er in Brabant gedurende de afgelopen 100 jaar eigenlijk nìet op ’n OMO-school gezeten? Gelukkig zijn er dat heel veel: scholieren die met succes hun diploma niet hebben verworven op één van de prachtige scholen van Ons Middelbaar Onderwijs(OMO). En dat is maar goed ook, want voordat je het weet ga ik hier ’n vooroordeel zitten bevestigen: bijna alle VO-scholen in Brabant zijn OMO-scholen?!? Geen sprake van: nog niet de helft van het onderwijsaanbod in het VO wordt verzorgd door OMO. Om nog maar te zwijgen van de verschillen tussen de OMO-scholen onderling: profilering alom! Er is gelukkig dus heel veel te kiezen. Zelf ben ik natuurlijk wèl bevooroordeeld: na zo’n 34 jaar in OMO-verband werkzaam te zijn geweest laat dat z’n trotse sporen na.
Voor ’n beter historisch begrip van het Voortgezet Onderwijs is #OMO100jaar van grote betekenis. De emancipatie van nagenoeg alle lagen van de bevolking kreeg immers, naast de invoering van het het algemeen kiesrecht, ècht vorm door brede toegankelijkheid tot het vervolgonderwijs. Wat vandaag de dag als volstrekt normaal wordt beschouwd en als recht wordt opgeëist, was 100 jaar geleden helemaal nieuw. Naar school mogen gaan nà je twaalfde verjaardag was hoogst uitzonderlijk. OMO was een betrekkelijk uniek verschijnsel:katholieke organisatie van leken die over ’n omvangrijke geografische oppervlakte scholen ging besturen. Scholen die ontstonden en gedragen werden en worden(!) vanuit plaatselijke initiatieven.
Vandaag presenteerde OMO de eerste versie van een digitale tijdlijn waarin de geschiedenis van deze vereniging in fragmenten uit de doeken wordt gedaan. Prachtige flarden van dit rijke verleden worden in korte, behapbare blokjes den volke getoond.
Mooi initiatief: geen boek met ellenlange terugblikken die bij lezing al rap kunnen vervelen. Wel korte redactionele hoogstandjes, gelardeerd met audio-visuele tierelantijnen.
Hopelijk voelen velen zich uitgedaagd en uitgenodigd om bijdragen uit het eigen archief beschikbaar te stellen aan de redactie. Zo wordt deze tijdlijn er een van allen die betrokken zijn (geweest) bij de groei van bijzonder middelbaar onderwijs in het Brabantse gewest.
#OMO100jaar is interessant vanuit historisch perspectief. Bijzonder onderwijs deed en doet ’t goed in ons land. De roep om vernieuwing van art.23 GW waarin vrijheid van (in)richting van scholen wordt geregeld, is evenwel zelden ook zo krachtig geweest als in onze dagen.
Het zou mooi zijn indien de viering van #OMO100jaar in die roep om vernieuwing kan worden geplaatst: zouden we OMO vandaag de dag ook nog uitgevonden hebben?! Prachtige vraag. Om over na te denken bij ’n bezoeken aan de tijdlijn op  https://www.omo.nl/ De komende maanden wordt de tijdlijn verder gevuld. Ik ben benieuwd!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s