Jarigen in #Eindhoven…….hoezo..?

 

Het begon al tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst van het gemeentebestuur: het schijnt dat de burgemeester memoreerde welke belangrijke jubilea dit jaar in de stad worden gevierd. Onder meer Philips 125 jaar, van Abbemuseum 80 jaar en de TU/e 60 jaar. Bibliotheek Eindhoven die dit jaar het eeuwfeest viert, werd niet vermeld. Kan gebeuren,alhoewel…..ontbreken misschien toch niet ècht kan in het rijtje met stedelijke historisch memorabele verjaardagen! De nieuwjaarsreceptie vormt toch de jaarlijkse start van het publieke leven in de stad. De aanstaande 100ste verjaardag van ’n stedelijke basisfunctionaliteit kun je dan niet onvermeld laten!

Gisteren meldde het Eindhovens Dagblad dat tijdens ’n weekend in mei de hele stad op z’n kop gaat omdat oude grote gezaghebbende instituties in de stad dàn publiekelijk hun verjaardag vieren: ook het Evoluon viert ’n bijzondere verjaardag: 50 jaar. De springlevende mastodonten in de geschiedenis van Eindhoven met daarin vanzelfsprekend de verbindingen met technologie, design en kennis vormen dan het decor waartegen de modale stadgenoot feest mag vieren. In het rijtje jarigen ontbreekt wederom de Bibliotheek Eindhoven ?! Opzettelijk, gewoon vergeten? Dat kan toch bijna niet.
De wethouder van Cultuur heeft onlangs met verve het feestjaar #bieb040 voor geopend verklaard. Zij onderstreepte het grote belang van de ’bieb’ voor de ontwikkeling van de stad, en in het bijzonder voor vele van diens inwoners.

Het allereerste Philipsfabriekje aan de Emmasingel wordt een van de hotspots tijdens ’t feestweekend. Allen welkom! Precies tegenover dat prachtige optrekje bevindt zich de Eindhovense stadsbibliotheek,weliswaar 25 jaar jonger dan de fabriek, maar toch altijd ook al 100 jaar. Maar ‘slechts’ als toeschouwer tijdens het weekend, zo lijkt het.

Het feestje wordt aangeboden door Philips èn de gemeente. Opmerkelijke verbintenis: de top van het concern verliet in 1997 hooghartig de stad. Eindhoven werd ingeruild voor het ‘betere’ Amsterdam.
Het belang voor de kumpenie schijnt te zijn dat Eindhoven (vanuit Amsterdam?) (inter)nationaal op de kaart wordt gezet. De citymarketingsorganisatie ‘Eindhoven365’ heeft ’n naam hoog te houden als facilitator van mooie evenementen in de stad en is partner in de feestelijkheden.

Jammer dat zelfs twéé hoogbejaarde maar vitale organisaties kennelijk te weinig aantrekkelijk zijn om mee te ‘scoren’ Naast de bieb is er nòg ’n 100-jarige die maatschappelijk uiterst relevant is voor het welzijn van vele stadgenoten: woningstichting Trudo. Draagt vast ook te weinig bij aan de uitstraling van de stad.
Hopelijk kunnen beiden nog inhaken of aanzitten tijdens het feest half mei. Zo niet, dan kan worden bevestigd dat citymarketing in dit geval uitsluitend met ’externe werking’ functioneert. Oftewel: de plaatselijke bevolking vormt een mooi decor voor (inter)nationale ‘spelers’ zoals de jonkies Tu/e en Evoluon.
Volkshuisvesting en laaggeletterdheid zijn kennelijk geen pronkjuwelen passend in de trits technologie, design en kennis.
Flauw hoor…….!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s