‘Nepparlement’

Chapeau dat kandidaat-parlementsvoorzitter Arib onomwonden afstand neemt van deze diskwalificatie die onze volksvertegenwoordiging onlangs ten deel viel.
Gelukkig leven we in een land waar de vrijheid van meningsuiting tot het hoogste goed is verheven. Het is één van de redenen waarom Nederlanders kennelijk tot de meest gelukkigen op aarde kunnen worden gerekend.
Klakkeloos kletspraat verkopen met als doel de Staten-Generaal tot ’n karikatuur van ’n kippenhok te maken, is evenwel schandalig. Dat moeten we niet willen en, als ’t dan wèl gebeurt, vervolgens krachtig bestrijden.
Onze samenleving kent ’n staatkundige ordening die het mogeljjk maakt om tot op àlle niveau’s de degens met elkaar met behulp van het woord stevig te kruisen. En hoe meer we dat doen, des te scherper kan het debat gevoerd worden. Het parlement is de ultieme plek waar verschillen van opvatting in een beschermde omgeving en toch openlijk en openbaar, uitgewisseld en gedeeld kunnen worden. De veronderstelling is dat we daar in de besluitvorming met z’n allen uiteindelijk beter van worden. En dat het redelijk lukt moge blijken uit de tolerante, welvarende en open traditie die in dit land wordt gekend.
Door de wetgevende èn controlerende(!) macht tot ‘nep’ te diskwalificeren, wordt de basis onder deze fraaie samenleving willens en wetens onderuit geschoffeld. Met welk doel? Joost mag ’t weten. Geen ènkel doel dat de toekomstige samenleving van onze (klein-)kinderen veilig stelt.
Het is schandalig en triest dat er landgenoten zijn die blijkbaar niet begrijpen dat er voor vrijheid, democratie,tolerantie,welvaart en welzijn door zeer velen langdurig, generaties lang gewerkt, gestreden en gevochten is. Om de huidige ultieme gemeenschappelijke formele uitdrukking daarvan,het parlement, terloops bij het oud vuil te willen zetten is ongepast.
Door het parlement te schofferen wordt eigenlijk het ganse volk niet langer au sérieux genomen. Zou dat dan tòch het onderliggende motief zijn: onrust en onzekerheid zaaien om daarvan de (overigens zeer wrange!) vruchten te plukken?
In de geschiedenis is dit kunstje vaker geflikt, met meestentijds verschrikkelijke gevolgen.
Hulde aan Kamerlid Khadija Arib: hou vol met de verdediging van het huis van de democratie: u bent mijn kandidaat voor het voorzitterschap!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s