volksvuurwerk als erfgoed: gotspe van de eerste orde

Op het meldpunt vuurwerkoverlast.nl zijn sinds zaterdag jl. 10.000 (!) meldingen binnengekomen. Vrijdagavond werd mijn woonbuurt opgeschrikt door oorverdovend lawaai. Daarvan mag je vandaag de dag natuurlijk niet meer echt schrikken, maar toch. Op de, publiek gefinancierde, velden van de vv. Door Broederschap Sterk (!) vond ’n jaarlijks terugkerende vuurwerkshow plaats. ’n Tuincentrum (what’s in a name) toont clientèle en overige nieuwsgierigen wat de vuurwerkbranche dit jaar voor ons in petto heeft. Jong en oud komt er kennelijk op af, teneinde de a.s. bestelling zorgvuldig en, aan de praktijk getoetst te kunnen voorbereiden.
Wat wil je ook? Door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) is consumentenvuurwerk toegevoegd aan de lijst van culturele verworvenheden in ons land. Legitimatie te over en zeker meer dan voldoende om vragenstellers bij dit jaarlijkse verspilfestijn de mond te snoeren. Om en nabij de 65 miljoen euro gaat er jaarlijks met Oud en Nieuw de lucht in.
“ Een dode, acht totale handamputaties, drie grotendeels geamputeerde handen, 36 afgerukte of geamputeerde vingers en minstens achttien mensen die aan een of twee ogen blind werden. Dat is de oogst aan ernstige vuurwerkslachtoffers op 31 december en 1 januari op de afdelingen Spoedeisende Hulp van de Nederlandse ziekenhuizen. En daar komen nog eens 270 gevallen van alcoholvergiftiging bij” noteerde de NOS na ’n vorige uitspatting van gecollectiveerde midwinterlijke gemeenschapszin. De materiële schade als gevolg van het culturele genot bedragen jaarlijks tientallen miljoenen euro’s.
Maar desalniettemin: ’n beetje commercieel inzicht levert ongetwijfeld  voldoende aanleiding om de boel weer ‘ns flink in rook en lawaai te zetten.
Het VIE wordt gesubsidieerd door het Ministerie van OC&W: het departement dat o.m. als functie heeft om onderwijs en cultuur in onze gewesten bij voortduring naar ’n hoger plan te brengen. Interessant te weten hoe de indirecte steun aan de verbreiding van ‘ volksvuurwerk’ zich verhoudt tot de uitgaven die vanuit andere ministeries worden gedaan ter bevordering van veiligheid, openbare orde en gezondheidszorg.
In ons ‘vrije’ land zal de reactie wel zijn: ‘moet kunnen’ . December is immers feestmaand……voor velen ’n begrip dat overigens geen enkele normatieve oriëntatie oproept.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s