Zuidoost-Brabant één gemeente ?!

Oud-wethouder in Helmond,Jan van den Heuvel, heeft de herindelingsknuppel weer ‘ns in het Brabantse hoenderhok gegooid. Met nieuw élan schetst hij het belang van ’n fusie tussen Eindhoven en Helmond. Vanuit historisch perspectief beargumenteert hij maar weer ‘ns hoezeer de ontwikkeling van deze streken gebaat is met versterking van de bestuurskracht. Prachtpleidooi.

Al decennia wordt er over gesoebat. Emoties, sentiment en kennelijk ervaren eigenbelang strijden om voorrang niet over te willen gaan tot versterking van de bestuurskracht in Brainport.

Legio voorbeelden laten zien hoezeer de huidige gemeentelijke versnippering onze sociaal-/economische bloei in de weg zit.

De politiek-bestuurlijke massa om landelijk en internationaal ’n vuist te kunnen maken ontbreekt. Bij samenwerking geldt immers steeds weer dat samenwerkende partijen, als het er op aankomt, de samenwerking kunnen traineren of opzeggen.

Onvolledige afspraken over adequate verdeling van aantallen te bouwen woningen, industriegebieden en winkelcentra, het gesteggel over de voltooiing van de verkeersruit rond de stad Eindhoven, de verstopping op de verkeersslagaders A58 en A67, het ontbreken van financiële solidariteit rondom de financiering van het MuziekgebouwEindhoven en de stilte rondom ’n eensluidend standpunt inzake de ontwikkeling van EindhovenAirport. Stuk voor stuk voorbeelden van ongetwijfeld goed bedoelde maar ineffectieve vormen van dorpspolitiek waarmee we anno 2015 niet uit de voeten kunnen.

Muziekkorpsen en voetbalverenigingen gedijen niet dankzij kleinschalige gemeentelijke constructies. De vraag naar het dichtsbijzijnde loket om je paspoort af te halen heeft alles met bereikbaarheid en niets met lokale democratie van doen.

Laten we het debat vooral voeren over onderwerpen en werkvormen die betrokkenheid van inwoners voor de publieke zaak kunnen doen toenemen. Want daaraan schort het zeerzeker.De bestuurlijke facilitering van het ‘burger-engagement’ kan prima op ’n schaal van die 6 à 700.000 inwoners. Met zovelen leven we met elkaar in onze verstedelijkte regio.

Robuuste kracht ontwikkelen richting den Haag en Brussel, dat zou nog wel ‘ns heel positief kunnen uitpakken voor het behoud van ons prachtige landschap, onderbroken door fraaie dorpen en levendge steden. Waar ’t goed wonen én werken is!

Een gedachte over “Zuidoost-Brabant één gemeente ?!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s