Koningshoeven

Op de A58 ontwikkelt zich net weer de volgende file als ik, op wandelafstand van deze internationale Brabantroute, de silhouetten van de torens van het klooster ontwaar. Klokken luiden bedaard in deze overigens volledig verstilte omgeving. Het verkeer op de autostrade is niet meer hoorbaar zodra je het hek van de toegangspoort van het landgoed gepasseerd bent.

Ooit was dit het ‘buiten’ van Koning Willem ll, in de tijd dat Tilburg zijn residentie was. Vandaag de dag kent Koningshoeven internationale vermaardheid vanwege het alom geprezen brouwsel La Trappe dat onder directe supervisie van de Trappisten hier wordt gebrouwen. Na de poort linksaf bevindt zich het echte klooster, waar je wordt ontvangen door broeder portier.
Jaarlijks verblijf ik er 24 uur en wordt onderdeel van het dagelijkse religieus geinspireerde ritme, zoals dat wordt geleefd door de monniken. Telkenmale ben ik weer diep onder de indruk van het leven in stilte zoals dat binnen de kloostermuren vorm krijgt. Tussen ‘s-ochtends half vijf en ‘s-avonds acht uur wordt er regelmatig gebeden en gezongen. Van metten tot completen.Mentaal verdwijn je in een wereld zonder agenda en zonder kwesties die om oplossing vragen. De alom tegenwoordige stilte in gangen levert veel sereniteit op.
Ik kom er graag terug: èèn van de weinige plekken in swinging en booming Brabant waar de tijd er even niet toe doet. Met ’n groep gelijkgestemden overpeins ik thema’s rondom leiderschap en verbinding. Bespreken we literatuur die er in wetenschapsland toe doet en nemen deel aan de gebedsvieringen van de monniken. We gebruiken maaltijden in stilte en wandelen in de kloostertuin.
En ja, natuurlijk, na afloop leggen we nog even aan in de herberg van de brouwerij. Voor ’n tripel of ’n quadrupel, want zo tegen het vallen van ’n herfstige novemberavond, geef ik de stilte graag weer op. Dat dan óók wel weer. Het is ’n aanrader, daar onder die torens nabij de A58. Over ’n jaar ben ik er ook weer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s