Maatwerkdiploma

Waarom zou ’n weldenkend mens nou bezwaren kunnen hebben tegen een ‘Maatwerkdiploma’ in het Voortgezet Onderwijs? De gedachte is sympathiek: afsluiting van je schoolloopbaan met ’n papier dat niet enkel een alom gerespecteerd civiel effect afdwingt, kort gezegd: je kunt er van alles mee. Maar wat zou ’t mooi zijn indien dat document helemaal opgebouwd is uit de behaalde resultaten binnen je volledige eigen keuzepakket! Sprokkelen dus naar niveau,tempo, fasering en wat dies meer zij. Je hebt bijna de neiging eerder te spreken over een portfolio, voorzien van stempels en handtekeningen, dan over een diploma.

Het hoge woord is er uit: gisteren ontraadde de Onderwijsraad de invoering van ’n dergelijk maatwerkdiploma. En dat ook ècht ten principale.
De reacties op dat advies zijn navenant: ‘eenheidsworst blijft’ roepen sommigen. De VO-raad rekent de Onderwijsraad aan slechts in risico’s te denken, en niet in kansen. Maar de staatssecretaris heeft al laten weten dat het maatwerkdiploma er wat hem betreft niet komt.

Einde debat zou je denken. Geenszins:voorzitter Rosenmöller van de VOraad pareert het Haagse ‘needenken’ handig. Want het goed klinkende ‘maatwerk voor elke leerling’ kan uitsluitend ècht gedijen indien het leidt tot zichtbaarheid in de diplomering is zijn stelling. En daar zit iets in. Waarom zou je immers meer in eigen tempo en op eigen niveau willen werken als leerling, indien dat niet tot uiting komt in de behaalde geformaliseerde resultaten?!
Maar daar zit ‘m nou ook net de kneep: in het huidige stelsel zitten al mogelijkheden tot meer maatwerk die niet of nauwelijks benut worden. Praktische, reële bezwaren weerhouden scholen van al teveel differentiatie, in welke betekenis dan ook. M’n suggestie aan Paul Rosenmöller is om die uitdaging op te pakken. Dat lijkt me veel zinvoller dan weer ’n dreigend oeverloos debat over stelsel- en daarbij noodzakelijke wetswijzigingen. De sector is aan zet!
Want maatwerk is belangrijk en mooi, ’n alom geldig en gewaardeerd diploma lijkt me practisch gezien nòg mooier. En leerlingen op de weg daar naartoe begeleiden lukt de meeste scholen heel goed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s