Schoolleiders als dè belangrijk(ste:-) mensen?! #NST15

Altijd al gedacht: wat mis ik nog in de erkenning van een beroepsgroep die me na aan ’t hart ligt? Maar vanaf vandaag weet ik ‘t: de MP heeft vanmiddag kennelijk plechtig verklaard dat schoolleiders tot de belangrijkste mensen van het land behoren. Sterker nog, ze schijnen de belangrijkste mensen in het land te zìjn. Ga er maar ‘ns aan staan. En om me even te beperken tot de wereld van de school: de leraren, amanuenses, conciërges, administrateurs, onderwijsassistenten en wat dies meer zij, weten vanaf maandag hoe zij hun rector of directeur kunnen typeren: behorend tot een buitencategorie in dit land.

Te gek voor woorden, ik heb ’t vast verkeerd verstaan of wil ’t niet begrijpen.
Scholen zijn professionele organisaties en kennen ’n betrekkelijk platte structuur. Voor degenen die er werken geldt dat verantwoordelijkheden verschillend zijn en het takenpakket gedifferentieerd. Maar waar is dat niet het geval?!

Het aardige aan de school is de gemeenschappelijke drijfveer om jongelui, pubers, nieuwsgieriger te maken naar de wereld van kennis en beroep om hen heen. Prachtige opdracht die ook prima past bij die leedtijdsgroep: nieuws willen ze toch al! Leraren pakken die handschoen graag op, samen en alleen. De school bestaat bij de gratie van de collectieve betrokkenheid, deskundigheid en inzet van leraren. Zonder leraren geen school. Alle anderen in de school, inclusief de rector of directeur, faciliteren de processen in de school. Heel belangrijk, maar toch ‘slechts’ randvoorwaardelijk. De schoolleider is van grote betekenis maar school maken doen leraren en niemand anders. De schoolleider geeft leiding aan de school. Hij draagt er aan bij dat uit allen op school, het beste wordt gehaald. En doet dat hopelijk vanuit een groot besef van dienstbaarheid. Ik wil ’t nog meemaken dat de MP schoolleiders de meest dienstbare beroepsgroep noemt. Dat zou pas ècht belangrijk zijn!

Een gedachte over “Schoolleiders als dè belangrijk(ste:-) mensen?! #NST15

  1. Pieter, helemaal mee eens. Goedkope retoriek van de MP. Ik had iets uitdagenders van hem verwacht. Huer wordt niemand warm van en schoolleiders al helemaal niet, of ik moet me ernstig vergissen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s