Zeldzame herfstavond: de Champions League in #040

Bij de bushalte werd ik meteen enigszins nerveus aangesproken: of ik al onderweg was?! M’n shawl verried m’n bestemming. De buschauffeur informeerde vervolgens gehaast naar de aanvangstijd van de wedstrijd. Al wandelend naar het etablissement met culinaire voorbeschouwingen, kwam ik ‘plukjes’ ME-er’s tegen. Keuvelend over arbeidsvoorwaarden doodden ze de tijd. Opvallend dat de dienaren van Hermandad regionaal geclusterd leken opgesteld. Dat is voor het noodzakelijke onderlinge vertrouwen tijdens eventuele acties. Dat fluisterde ’n ‘deskundige’ me later in.
Genoeglijk gezeten aan een welgevulde dis, zag ik vanuit de binnenstad een stoet over de Willemstraat aan komen lopen. Langzaam, gedisciplineerd en vergezeld van autombielen die groot licht hadden ontstoken en oranje zwaailichten aan. Een massa mensen, ingesloten door wagens van de Mobiele Eenheid. Tot op het trottoir omzoomden geel-blauwen de gasten, fans van de tegenstander. Het beeld leek op de koeien die over de openbare weg van de ene naar de andere wei worden gedreven. Aan het eind een linie van politie te paard, hetgeen het geheel wel weer een statig accent gaf.
Wij prikten ons vorkje vrolijk weg, en dronken Pinot Gris.
Tot mijn geruststelling zag ik dat de gedrevenen later in het stadion veilig in een goed afgeschermde kooi in een hoek van de hoogste tribune waren aanbeland.
Het was feest en de binnenstad zinderde. Champignons League geeft status en cachet. En daar houden wij wel van in onze overigens als ‘doe-en denkstad’ te typeren gemeenschap.
De wedstrijd was aangenaam voer voor kijkers en fans, en bij vlagen mooi. En we wonnen. Nog niet zo zuinig ook: 2-0. En dan ook nog van een ploeg uit het land waarmee we voetbaltechnisch een bijna haat-liefderelatie onderhouden. Jawel: uit de stad waar ook ooit een groot concern de welvaart bracht. We scandeerden nog nèt niet: ‘Diesel,diesel’.
Aan het Wilhelminaplein dronken we tenslotte Lieshouts bier van Swinckels en stelden vast dat we deelgenoot waren aan bijzondere, ja welhaast historische gebeurtenissen. Tja…….

2 gedachten over “Zeldzame herfstavond: de Champions League in #040

  1. Dag Pieter, alweer een mooie column. Zo zeldzaam is zo’n mooie herfstavond dit jaar niet, we hebben er al twee gehad immers. Ik hoop samen met jou dat er nog minstens ééntje volgt.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s