WhatsAapp als verkeersontveiliger

In België en Duitsland is telefoneren op de fiets strafbaar. In Nederland natuurlijk niet. In dit van oudsher befaamde fietsland wanen we ons kennelijk zeker van een passend gebruik van dit vervoermiddel, ook anno 2015. Deze veronderstelling is onjuist, zo betogen buschauffeurs alom in den lande. Met name jongeren hebben een geheel eigen opvatting over de multifunctionaliteit van de fiets en toebehoren. De fiets als verlengstuk van je eigen device, zo lijkt ‘t. En devices kunnen anywhere en anyhow ingezet worden voor ‘s-mens meest eigen private behoeften.

Buschauffeurs weten er over mee te praten. Met name in de grote steden schijnt het voor te komen dat 40x per rit gevaarlijke situaties ontstaan als gevolg van buitensporige fixatie van fietsers op hun apps. ’n Pleidooi voor ’n extra opdracht aan het onderwijs kon niet uitblijven. Meer aandacht voor mediawijsheid op de scholen, zo wordt ogenblikkelijk betoogd. Op zich is daar niks mis mee, integendeel. Maar ’t gemak waarmee ’n basale vraag naar gedragsverbetering op ’t bordje van de school wordt gelegd, frappeert me ten zeerste. Het is aan thuis en in de buurt om jonkies bepaalde socialisatie-stapjes te leren zetten.De school er maar weer altijd bij sleuren is zinloos.

Het empathisch vermogen van jonge mensen schijnt sinds 1985 met 40% te zijn afgenomen. Oorzaak: gebruik van sociale media. Goed te zien trouwens als je ìn de bus zit. Geen medepassagier die ’n ander nog ziet, laat staan ’n praatje aanknoopt, gefocust als hij is op, jawel, z’n appjes. Doodse stilte alom heerst er in de bus, in afwachting van, ja waarvan eigenlijk? Maar natuurlijk: hopen dat die fietser buiten waarmee je appt, toevallig langs de bus fietst. Dan zou je zomaar kunnen zwaaien…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s