Monocultuur aan het Stratumseind

Ooit woonde ik boven ’n café aan de rand van de binnenstad. Naast alle voordelen van vooral veel sociale reuring en altijd ’n plekje om te verblijven, bood ’t ’n hoop herrie en soms ruzie. Het aardige van je woonst neffe de kroeg is het onmiskenbare begrip dat je gaat opbrengen voor de beroepsgroep van de neringdoenden. Cafébazen zijn gemoedelijk, vrij, zakelijk en gul. Éens in de week zochten ze elkaar op en waren dan bij één van hen te gast. Omgekeerde wereld leek het dan. Af en toe mocht ik mee, ik was immers ’n soort huisgenoot, tenminste gast in de gelagkamer.

Zo leerde ik het Stratumseind kennen. Vol kroegen, café’s, restaurants, ’n enkel hotel en ’n paar friettenten. Genoeglijk keuvelden de horecabazen over wel en wee in hùn straat en aanpalende uitlopers. Altijd vertoefden ook wel andere middenstanders in het gezelschap. Die waren er immers ook legio aan datzelfde eind: bakker, slager, drogist, groenteboer, sigarenzaak en kruidenier, om er maar ‘ns ’n paar te noemen. Het Stratumseind leefde tot laat in de avond, maar ook ‘s-morgens vroeg was er al weer flink wat beweging.

Middenstander na middenstander verdween. Brouwerijen kochten de panden op en vestigden er de éne na de andere nòg exotischer ogende danstent. Winkels verdwenen en afhaaleettenten kwamen er bij. Op ’n dag was er geen winkel meer over. Het Stratumseind kon zich met recht dè stapstraat van #040 noemen. Trots suggereerden sommigen dat we het hier hebben over de langste caféstraat van West-Europa. De godganselijke dag was er weinig meer te doen, veel avonden door de week idem dito, maar toch: ’n commercieel biersucces van de eerste orde.Tijdens de weekends tot onder de morgen vol met uitgelaten en meestentijds vrolijk ogende jongeren.

Maar: de inmiddels ontwikkelde monocultuur gaat op de schop zo kunnen we lezen in de plaatselijke leugenaars. Het moet gedaan zijn met de eenzijdigheid. De eerste winkel is onlangs geopend en er is ’n initiatief om jonge ondernemers overdag hun nering te laten uitoefenen op de plekken waar vervolgens ‘s-avonds gedronken en gedanst wordt.

Mooi, ik hoop dat ’t lukt. Fantastisch om op ’n dag vast te kunnen stellen dat kroegbazen en winkeliers weer genoeglijk samen aan de stamtafel zitten. Bespiegelingen houden over startups en winwin. Vooral plezierig omdat weer het bewijs wordt geleverd dat verscheidenheid kleur geeft aan het leven. Ook aan Eindhoven’s overdag toch leeg ogende gezelligheidseind.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s