Laaggeletterdheid behoort ook tot Eindhovens design #DDW15 

Je kunt er niet omheen. In #040 spat de ontwerpgekte er weer van alle kanten af. Hotels zijn al tijden volgeboekt, de veelgeprezen designtaxi’s staan klaar om het wegbeeld de komende negen dagen op te fleuren. ‘Gedesignde’ banieren aan hoge palen sieren de straatranden. Ontwerpers, verkopers, ontwikkelaars, fabrikanten, journalisten en studenten maken zich klaar om het jaarlijkse festijn op te leuken.

Wie had bij de oprichting van de Academie voor Industriële Vormgeving Eindhoven (AIVE) in 1947 kunnen bevroeden dat er in 2015 zo’n 250.000 bezoekers verwacht worden bij het inmiddels internationaal vermaarde jaarlijkse ontwerp-spektakel?
De stad die faam verwierf met de productie van gloeilampen, haalde ook ontwerpers in huis die de mooiste radio’s wisten te maken. Het NS-stationsgebouw is een architectonisch hoogstandje van design. De Eindhovense radiogeschiedenis is er onmiskenbaar in terug te kennen. Eindhoven en industrieel ontwerp horen onlosmakelijk bij elkaar.
Design verbindt kunst en industrie met ontwikkeling. Creativiteit en originaliteit worden vertaald in  praktische toepassingsmogelijkheden voor huis en tuin. ’n Lange week genieten voor de liefhebbers, ’n volle week veel sfeer in de stad.
Wellicht toch ook ’n week waarin nog meer verbinding met actuele maatschappelijke vraagstukken zou mogen worden gelegd. In de stad waar high tech en design hoogtij vieren en urban culture tot despotische hoogte geprezen wordt, leven 25000 mensen die moeite hebben met lezen, rekenen en schrijven. Laaggeletterden die niet goed om kunnen gaan met informatie. Stadgenoten die mede de sociale structuur en het leefklimaat in onze economisch zo succesvolle regio bepalen.
De flow van de #DDW gun ik de stad ten zeerste. Het profiel wordt verder versterkt, de aantrekkelijkheid vergroot. In een succesvolle regio aan de bovenkant van het maatschappelijk spectrum is het evenwel onacceptabel dat zovelen aan die voorspoed niet of nauwelijks kunnen deelnemen. En dat uitsluitend vanwege het ontbreken van voldoende basisvaardigheden. Het is ‘slechts’ 10% van het verwachte aantal bezoekers  de komende week. Dat moeten we dan toch zèker kunnen ‘managen’ tijdens de resterende 51 weken van het jaar?!
Kortom: vooral niet vergeten dat Brainport vele werkelijkheden kent, wat die naam voor het overige ook moge suggereren!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s