‘Eigen’ volk laatst 

Het tegenovergestelde van deze onnozele uitspraak kan ik niet eens uitspreken, laat staan opschrijven.

Bij mij thuis in mijn jeugd was het de gewoonte dat je ìedereen liet voorgaan indien je toevallig de jongste was van de aanwezigen. En dat gold vervolgens voor degene die daar boven kwam, en zo verder. En om ’t nog ingewikkelder te maken: dames altijd voor heren. Ik weet niet beter en velen met mij. Los van hiërarchische tradities die ongetwijfeld een rol speelden, was ’t ook praktisch. Als vanzelf groeide je naar een ‘hogere’ plek waardoor er bijvoorbeeld eerder ’n stoel beschikbaar was bij drukte.
Het begrip ‘eigen’ had volstrekt geen betekenis in deze context. Gasten èn ouderen gingen altijd voor. Leeftijd en sexe leidden tot positieve discriminatie en daarmee basta.
‘Eigen’ in de betekenis van voorrang heb ik trouwens sowieso nooit begrepen. Tijdens  m’n studententijd ontmoette ik voor ’t eerst landgenoten uit ’t ganse koninkrijk en van ver daarbuiten. Er was geen debat over de vraag wie nou de meest ‘eigen’ Nederlander/student was. De Fries,de Kempenaar of de Surinamer. Terwijl het (letterlijke) begrip over en weer niet altijd vanzelfsprekend was. De crux zit ‘m dàn in de mate waarin er begrip kan ontstaan over en weer. Taligheid is daartoe een belangrijke voorwaarde.
Het doet me dan ook meer dan deugd dat Paul Schnabel cs in hun blik voorwaarts op het wenselijke onderwijs anno 2032, een pleidooi houden voor Engels als tweede taal voor àlle leerlingen, ongeacht hun leeftijd. Prima suggestie: meer begrip leidt tot meer respect, en meer respect leidt tot meer relatie.
Relaties brengen ‘eigen’ volk laatst weer terug tot zijn juiste proportie: respectvol en fatsoenlijk met elkaar omgaan. Gasten en ouderen gaan voor. Samenleven blijft daardoor wel zo aangenaam. Zeker in tijden, en die beleven we ook nu, waarin het niet steeds eenvoudig is om het geloof in ‘eigen’ volk nog ’n beetje vrolijk vast te houden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s