#TussenKunstenKitsch

Zoals vaak bij tv-aanbod is er ook bij dit programma maar één keuze mogelijk: je vindt ’t prachtig of je kijkt er nooit naar. Een binaire benadering is waarschijnlijk de enige optie. TussenKenK is bij omvangrijke, ietwat oudere, deelverzamelingen van het kijkerspubliek mateloos populair.

Inmiddels weet ik er alles van. Ik ben, wat je noemt ervaringsdeskundige. ’n Dagje TussenKenK houdt nog meest ’t midden tussen de Efteling en IKEA, maar dan voor babybooming Nederland en Vlaanderen.
Vol verwachting klossen hoofdzakelijk 55+ers naar ’t verwachte geluk. Handen vol gevulde plastic tassen, met beladen karretjes, uitpuilende dozen, en ander opberg- en vervoergerei. Rond de statige ingang van ’n museum ziet het er plotsklaps uit alsof je staat te wachten tot de rommelmarkt begint. Hier wil iedereen nèt zo graag naar binnen, maar vooral vanuit de gestaalde verwachting ’n waardevolle schat te bezitten. Iedereen voegt zich gedwee naar de instructies van de dienstdoende logistiek verantwoordelijken.
Bij sommige categorieën, zoals bijvoorbeeld schilderijen, is er na binnenkomst een voorselectie. Daarna,òf rechtsomkeert naar huis en bedankt, òf linksaf: u mag verder naar de specialist.
Ik mocht verder en schreed bescheiden maar kordaat verder tot aan het verhoog van de deskundige. De herinnering aan een af te leggen tentamen waarop ik me niet ècht goed had geprepareerd, drong zich op! Pfff….
Na vooral veel research op zijn iPad concludeerde de kunstkenner dat ik interessant werk had en dat ’t waard was voor mogelijke tv-uitzending opgenomen te worden. En aldus geschiedde.
De kans om de context te schetsen vanwaaruit de werken in mijn eigendom waren gekomen liet ik niet onbenut. Historische en geografische achtergronden, familie-omstandigheden en kenmerken van de artistieke pracht lichtte ik vol vuur toe. TV-camera’s ‘liepen’ en de belichting was overvloedig. Kortom: het was dat m’n schoenen gestrikt waren, zo niet, ik was er naast gaan lopen!
Wat ’n dag, welk ’n ambiance.
Later zag ik de uitzending via de publieke omroep en zag tot mijn grote genoegen ‘mijn’ item in beeld verschijnen. Exact 90 seconden duurde de vreugde. Iedereen heeft ’t kunnen zien of kan ’t nazien. De betrekkelijkheid der dingen kreeg er weer ’n streepje bij. Deze keer wel met ’n vrolijk gerelativeerd randje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s