‘Bekrompen regels’ bij kerkgang in bisdom den Bosch

Het was weer raak deze week: de derde kerkelijke regio in korte tijd, die zich verzet tegen de beleidsvorming aan de top van één van de Brabantse bisdommen. Veldhoven dit keer, waar verontruste parochianen een tegenbeweging hebben opgezet. Weg van de strakke en strikte hiërarchie die binnen de Roomse kerk wel degelijk voelbaar lijkt.Vrijwilligers die zich jarenlang hebben ingezet voor zielenheil in hun omgeving voelen zich niet langer thuis in wat zij hùn kerk noemen. Daartegenover pastores en bestuurders die zich van geen kwaad bewust zijn en vrolijk doende de gezagsgetrouwe lijn uit te zetten.

Katholiek Nederland is al jaren op drift en in sommige ommelanden van den Bosch zelfs in turbosnelheid aan ’n vrije val bezig. Vanwaar dan toch nu weer dèze opstand, na soortgelijke bewegingen in Best en Lage Mierde? De secularisatie is toch al lang genoeg aan de gang om geen èchte factor van betekenis meer te kunnen zijn. De facto beleiden de meeste Nederlandse katholieken hun geloof immers volgens de maatschappelijk gangbare trend: wanneer het hun uitkomt, niet in groepsverband en vaak uitsluitend pro forma. Van actieve kerkelijke binding is nauwelijks nog sprake.

Wie maakt er dan eigenlijk ruzie met wie en waarover? De kerkgebouwen zijn van het bisdom, wat trouwens vreemd is. Meestal opgebracht met financiele middelen vanuit de plaatselijke parochiegemeenschap! De voorgangers zijn van het bisdom, wat trouwens vreemd is. Zij worden geacht toch tenminste een ideële en gelovige aansluiting te hebben met en vanuit de plaatselijke parochie(s)! Veel meer dan dit is er niet om onenigheid over te krijgen zou je denken. Kennelijk wel.

‘…Bekrompen regels…’ geeft een direct betrokkene als typering voor de teloorgang van de samenwerking met de officiële kerkinstanties. Me dunkt dat achter zo’n aanduiding een wereld van frustratie en onbegrip verscholen zit. Wat jammer eigenlijk.

Ook in ’n tijd waarin de volkskerken tot een marginale functie in het dagelijks leven van de meesten van ons zijn verworden, gaat het niet aan om goedwillende gemeenschapsmensen de tent uit te jagen. Ze krijgen het gevoel niet langer welkom te zijn in wat eens hùn kerk was. Weet dat zij de krenten vormden in een pap die misschien niet overvloedig, maar dan toch zoet en hongerstillend uitgedeeld kon worden. Kom daar vandaag de dag op andere plaatsen nog maar ‘ns om. Het wordt zoeken met ’n zaklampje. Maar die zijn aan de Parade in den Bosch blijkbaar niet voorhanden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s