#Cousinade en #migratie :nauw verbonden :-)

Op het feestelijk aangeklede erf stonden automobielen waarvan de kentekenplaten de internationale herkomst van de chauffeurs verrieden. Bij de komst van iedere volgende gast werden er soms vrolijke blikken van herkenning gewisseld. Tolken werd als vanzelf door iedereen zoveel mogelijk als kwaliteit gezien. De communicatie verliep simpel: ’n mix van Frans, Nederlands en Engels maakt dat gesprekken goed en effectief gevoerd kunnen worden. Natuurlijk : het waren m’n neven en nichten, en ook achterneven en -nichten en soms ook hun kinderen. En verder ook nog de aangetrouwden, de ‘koue kant’. Ook welkom, op de cousinade.

En hoe kan dat nou zo ontstaan? Heel simpel: ook in de Lage Landen bleef niet iedereen aan moeders rokken hangen en trok er op uit, de wijde wereld in. Niet op de vlucht, maar in veel gevallen wel degelijk om elders een beter bestaan te vinden. In mijn geval werden Brabanders en Zeeuwen ook Vlamingen, Walen, Hollanders,Twenten, Parijzenaars en Picardiens, Brusselaars en Amsterdammers. En nou vergeet ik nog ’n handjevol regionaliteiten.

De cousinade werd in mijn familie weer ’n succes, niet in ’t minst door de oprechte belangstelling naar elkaars wel en wee.

Het gaat te ver om de verbinding te zoeken met de vluchtelingenstroom die onze landen momenteel bereikt. Toch moest ik er in verwondering aan denken. Migratie is zo oud als de weg naar Rome. Mijn familie is zo groot omdat er vroeger(!) kroostrijke gezinnen waren. Europa vergrijst. Welkom aan de nieuwe medelanders; op naar ook uw cousinades !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s