#PassendOnderwijs : nou en of !? 

Alsof we ooit anders gedaan hebben dan onderwijs aan te bieden dat passend is. Passend waarvoor, waartoe en voor wie is weliswaar ’n vraag die gesteld mag worden. Maar het is bedoeld om ‘passend te zijn’, daar zijn we het toch wel gauw over eens. Waartoe is onderwijs anders ‘op aarde’? Toch hebben we ’n paar jaar geleden wettelijk geregeld dat onderwijs voortaan, laten we dan maar zeggen nòg meer passend zou moeten zijn. Vreemd eigenlijk en ook ’n tikkeltje verdacht. Blijkbaar vertrouwden we er niet op dat cultuuroverdracht en beroepsvoorbereiding als vanzelf en als gegoten bij alle pubers en adolescenten op effectieve wijze indalen.

Inmiddels wordt de wet geïmplementeerd, en wat blijkt uit onderzoek: het gaat nog niet helemaal goed met het passend onderwijs. Ja, aan “m’n hoela” zou ik zeggen. Binnen ’n jaar grootse veranderingen èn verbeteringen verwachten is wel heel erg onnozel. Bovendien is er in de aanloop naar de invoering vanuit de scholen heel erg stevig gewaarschuwd voor al te hoge verwachtingen op korte termijn: de invoering is complex en tijdrovend, werd toen al gezegd. Zo kennen we ons weer…..

Wat interessanter lijkt is het gegeven dat docenten op zich eigenlijk heel goed uit de voeren kunnen met onderwijs aan ingewikkelde heterogene groepen. Daaraan werd vaak getwijfeld. Maar, zo lees ik uit de rapportage van DUO Onderwijsonderzoek, daartoe is geen aanleiding. Leraren zijn capabel genoeg om passend onderwijs te bieden. Dat is trouwens nogal logisch, roep ik hen na: dat was èn is hun vak! 

De schoen wringt hem kennelijk veel meer in de ervaren hoge werkdruk die nòg meer passend onderwijs met zich meebrengt. Altijd en eeuwig komt die vermaledijde werkdruk weer om de hoek kijken. Teveel werkdruk afdoen met het weerwoord dat het om subjectieve beleving gaat, die je niet ècht kunt meten en er derhalve eigenlijk niet toe doet, is flauw. Docenten staan veelal met ziel en zaligheid in en voor de klas. De ervaren werkdruk is ’n gegeven.

Hoe dan verder met nòg beter passend onderwijs: voortgaan op de ingeslagen weg en de docententeams daarbij maximaal ruimte bieden om een eigen invulling te geven aan het wettelijke (passende:-) kader. Leerlingen uitdagend onderwijs bieden dat passend is, geeft uiteindelijk de hoogste arbeidssatisfactie en daarmee een gezonde werkdruk bij docenten. Dat ’t ’n paar extra centen zal kosten,neem ik graag aan. Maar dat moet ’t ons ook waard zijn: immers, onderwijs moét toch passend zijn, wil het voldoen aan ònze verwachtingen?!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s