Zwarte Piet 

De premier betoogde eergisteren dat de ‘staat’ geen rol heeft in het debat rondom de wijze waarop Zwarte Piet zich manifesteert. Daarover gaat het ‘volk’, zo stelde hij. Hoe ” het ventje” er uit ziet zal de minister-president worst wezen, voegde hij er fijntjes aan toe.Hij heeft gelijk zou ik zeggen.

Stel dat de regering bindende uitspraken zou willen doen over de inrichting en vormgeving van de Kerststal. We zouden te hoop lopen en de betutteling ver van ons af duwen. Niet passend in een vrij land waar kerk en staat terecht strikt gescheiden zijn. Waar bovendien diversiteit en tolerantie hoog in het vaandel worden geschreven als belangrijke kenmerken van onze samenleving. Nederland heeft van oudsher een maatschappelijke entourage waarin leven en laten leven stevig aanzien hebben verworven. Dat voelt goed en daar varen we wel bij.

Des te interessanter dat degenen die de Verenigde Naties(VN) in de arm hebben genomen teneinde een einde te maken aan de gangbare ZwartePietencultus in ons land, nu diep verontwaardigd zijn. De premier neemt de casus niet serieus is hun stelling. Karaktertrekken van Zwarte Piet die als racistisch kunnen worden ervaren, dienen door de overheid bestreden, ja zelfs geëlimineerd te worden. Betutteling alom dus. De mug en de olifant komen langs en vooral ook veel lange tenen.

Het Sint Nicolaasgenootschap Nederland is de landelijke organisatie die het cultureel erfgoed van Sinterklaas en zijn Knechten geacht wordt te behoeden voor verval. Op de website lees je in klare taal hoezeer het bestuur elke verdachtmaking verwerpt als zou het Sinterklaasfeest racistische trekjes hebben. Integendeel: het kleurrijke karakter van het oude Nederlandse en Vlaamse volksfeest wordt met verve uit de doeken gedaan.

Het zou het genootschap sieren indien er meer begrip wordt opgebracht voor de tegenstanders van de zwarte Piet. Groepen in ons eigen land, maar ook een onafhankelijke commissie vanuit de VN fronsen de wenkbrauwen bij de wijze waarop het volksfeest anno 2015 wordt vormgegeven.

De politiek er bij halen als probleemoplosser getuigt van weinig maatschappelijke tegenkracht. Rutte heeft dus ’n punt: met wet- en regelgeving gaan we de vete tussen voor- en tegenstanders niet oplossen. Het genootschap zou aan gezag winnen door àllen te verenigen achter de Goedheiligman en zijn knechten. En juist òòk voor tradities geldt dat meegaan met de tijd, de gewoonte sterker maakt.

2 gedachten over “Zwarte Piet 

  1. Gisteren is er een bijeenkomst geweest van het Sint- en Pietengilde waarbij bijeenkomsten en andere initiatieven worden aangekondigd met voor- en tegenstanders van ‘het ventje’ voor meer wederzijds begrip. Ook bewustwording, het historische kader en proberen te scharen van allen achter het feest zijn doelstellingen van het initiatief, omdat Nederlanders niet voor niets massaal dit feest omarmen en het zelfs een plek heeft gekregen als immaterieel erfgoed in Vlaanderen en op weg is dat ook in Nederland te worden. Gestreefd wordt naar wederzijds begrip, wat echter een tweerichtingenactie vereist. De uitkomst is zeker niet, noch op korte noch op langere termijn, te voorspellen, maar dat de politiek de ontwikkelingen overlaat aan de flegmatiek van de Nederlandse samenleving lijkt mij een terechte zaak, wat in ieder geval geenszins getuigt in mijn ogen van een ‘kopinhetzandsteken in een netelige kwestie’.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s