Recreatie rondom #Heusden 

Gisteren kwam ik bij toeval in Heusden (aan de Maas!) terecht. Plek waar veelvuldig is gevochten in naam van ons aller vrijheid. Mooi, antiek,slapend stadje aan de Brabantse noordrand. Gevuld met goed geconserveerde klassieke middenstands-, voormalige garnizoens- en herenhuizen die je ’n mooi beeld geven van de welvaart die de gegoede burgerij tijdenlang hier moet hebben genoten. Het is ’n plaatje,Heusden. 

Ook voor trouwlustige stellen zo blijkt. Het ene na het andere laat zich vereeuwigen tegen de achtergrond van haven, molen of brug. Ik ontwaarde een ware cinemadrone, althans het lijkt me dat ’n dergelijke lawaaierige vlieg ook zò wel genoemd mag worden. Vanaf de iPad bestuurd door ’n hobbyist die de filmische impressie van dè dag van het bruidspaar ogenblikkelijk reeds op YouTube kan plaatsen. Snel delen is immers de leus. Hij verstoorde de idyllische rust in het dorp, waaraan overigens niemand behalve ik, aanstoot nam.Waarom zou je trouwens eigenlijk nog ergens heen gaan bedacht ik, als je het meeste toch ook kunt vinden op ons alom geroemde wereldwijde net? Zelfs ’n bruiloft hoef je dus eigenlijk niet te bezoeken….

Al dwalend door het Land van Heusden kwam ik vervolgens groepjes fietsende Noordnederlanders tegen die elkaar bevestigden in de conclusie dat het rivierenlandschap aanzienlijk aantrekkelijker is dan het land dat je na de oversteek zuidwaarts betreedt: het zanderige Brabant. Argumentatie ontbrak en de enkele mededeling leek voor hen te volstaan om de dag verder flierefluitend door te kunnen brengen. Het bevestigde me weer in mijn belang om er op uit te trekken: kennisnemen van kortzichtigheid en vooroordelen is ‘buiten’ voortdurend te vinden. En het wereldwijde net helpt ons vervolgens om oppervlakkigheid verder te ontwikkelen.

Het Wellsche Veerhuis in het gelijknamige Well bleek een oase in een verder wel erg gecultiveerd landschap. Prachtig gesitueerd aan de Maas met een kaart vol spijs en drank waardoor je wel bijna zeker verleid werd om de ganse dag te blijven turen over de rivier. Schepen veelal in kabbelvaart, waterlustigen op bootjes en al zwemmend langs de oevers. Veel fietsers trouwens daar in dat tussen-het-water-land. En natuurlijk  in de meest opmerkelijke deelverzamelingen: fanatieke felgekleurde coureurs en groupe, door electra voortgedreven pedalerende 65+ers, mensen uit de streek die vriendelijk groeten(!) en Noordnederlanders zoals reeds gemeld.

Het werd bijna een Tour de Réflection, mijn tochtje rondom Heusden. Gelukkig was ik niet alleen en werd dus ook  bij de gewone alledaagse vrolijke zomerles gehouden. Het moet ook weer niet te gek worden, die reflectie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s