Antipestwet

Met opzet aan elkaar geschreven opdat ook u bij voorbaat enige weerzin ontwikkelt. Antipestwet: welke wereld zit daar toch achter? Toch niet die van de school, hoop ik . Bij mij in ieder geval niet. Sinds eergisteren is er een wettelijke regeling waarbij scholen een grotere verantwoordelijkheid krijgen om pesten tussen leerlingen te voorkomen. Er dient zelfs een ‘gestandaardiseerd instrument’ in huis te zijn waarmee de sociale veiligheid gemonitord kan worden, zo lees ik. Hoe ver willen we gaan bij de voortgaande regulering van de gang van zaken op scholen?

Scholen zijn vindplaatsen van en voor leerlingen: de samenleving in het klein, waar geleerd kan worden voor het leven. En dat is verduveld praktisch: de ‘grote’ maatschappij is, zoals wij allen weten, geen voortdurende aaneenschakeling van dromen,successen,feesten, betekenisvolle relaties en al dat andere schoons wat ons links en rechts voorgeschoteld wordt. Afspraken, regels en wetten vormen waardevolle bijdragen om ons samenleven te vergemakkelijken, als ’t soms misschien nèt even uit de hand is gelopen.

Het leven op school helpt pubers en adolescenten om te leren begrijpen dat de wereld om hen heen complexer in elkaar steekt dan soms vermoed. De school heeft zich ontwikkeld tot een socialisatie-plek bij uitstek. In de opdracht van de school ligt oriëntatie op betekenisvolle waarden als vanzelf besloten. School doen zonder begrip,respect, omgang en een overtuiging gericht op het ‘goede’ is niet eens mogelijk. Antipestbeleid ligt derhalve besloten in de kernopdracht van de school.

Maar nee, in ons mooie land doen we er dan nog een dotje bovenop: de wetgever moet er aan te pas komen. We vertrouwen onze eigen basisintuïtie èn -institutie kennelijk niet meer. Wat ’n ellendige constatering is dat eigenlijk.

En gelooft u dat pesten voorkomen wordt door een wettelijke maatregel op scholen los te laten? No way, dat kan ik u wel verzekeren. Het zal aanleiding worden tot nog verdergaande juridificering van de relaties binnen en rondom de school. Gepest en onvoldoende bevredigende schoolresultaten? Met de wet in de hand komt men door ’t ganse land. De jurisprudentie zal het ons leren.

School doen kan uitsluitend gedijen in een vertouwensvolle omgeving waarbij leraren, ouders en leerlingen eendrachtig samen op stap gaan. Met vallen en opstaan, iedere dag weer opnieuw. Sociale veiligheid krijgt al doende in de praktijk vorm en draagt bij aan de leerschool voor het leven. School doen zònder een veilig schoolklimaat te scheppen is sowieso gedoemd tot mislukken.

En pubers: het zijn gelukkig ook boefjes die regelmatig stevig aangepakt en gecorrigeerd  moeten worden. Dat zal blijven. En dan mag ik hopen vooral zònder wet en mèt gevoel voor de ontwikkeling van jonge mensen. Weet dat het af en toe uit de hand loopt, en grijp tijdig in. Punt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s