oranjelegioen en “d’Alpe” :Tour est fini…#tdf15

Het zit er weer op, de zomer is eigenlijk wel weer passé. In prachtige rijen koersten ze acht rondjes. Niet rond de kerk, maar in sierlijke boogjes rond de deftige Arc de Triomphe. Dat zegt eigenlijk al meer dan voldoende over de status van de Tour de France: absolute topper op de wedstrijdkalender van de professionele fietser. Van Dom tot Arc, want dat was ’t dit jaar.

De dopingschandalen van enkele jaren geleden hebben dit wielerspektakel niet op de knieën gekregen. De zakelijke èn sportieve belangen zijn zo immens groot, dat ’t in dit geval kennelijk loont om een absoluut halt toe te roepen aan de teloorgang van een mooie traditie. Opmerkelijk omdat velen de ondergang predikten na de val van ’n aantal toprenners. Ik kan het me ook niet voorstellen: geen Tour. Zodra de proloog plaatsvindt denk ik: het is zomer, wat kan ons nog gebeuren? Flierefluitend de karavaan volgen in de krant, op de buis, ’n enkele keer zelfs live. De wereld lijkt even zonnig en met niet àl te veel problemen vergeven.

Het gaat goed totdat de Alpe d’Huez in beeld komt. Al dagen wordt gepreludeerd op de absolute sfeermaker tijdens de enerverende etappe naar of over deze bergtop. Dit jaar zou de aankomst bovenop plaatsvinden. En dat dan nadat ’n dag eerder ook al ’n flinke bergetappe zou hebben plaatsgevonden. Èn ook nog aan het einde van de Tour: fase waarin alles spannend is en nog erger kan worden. Tot zover klinkt ’t goed. De ellende begint zodra de naam van het legioen uit NL valt, ’n supportersschare die zich in de 7e (jawel: meest ruime!) bocht bergopwaarts nestelt.

Beschaamd lees en zie ik hoe kennelijk dagen vantevoren de campers,partytenten,gettoblasters,tapjes,bbq’s, en wat ’n mens nog meer achter zich aansleurt op weg naar de top, worden geïnstalleerd langs de uiterst smalle kant van de weg. Landgenoten die zich van hun vrolijkste kant laten zien. Tijdens de doorkomst kennelijk veelal dronken en nauwelijks geïnteresseerd in wat er op de weg gebeurt. ’n ‘Wielerfan’ formuleerde het ongeveer aldus: “…Op de camping moet ik betalen om niks te zien; hier kost ’t niks en zie ik alles…”.

Vanmorgen werd er bij de route door de locale klikodienst geconstateerd dat de vervuiling bij bocht 7 ongehoord is: “….ingezakte partytenten, verlaten barbecues, doorgezakte stoeltjes: een vuilnisbelt…”. Tijdens de doortocht gisteren werd er met bier gegooid, op begeleidende auto’s geslagen en gescholden. Leve de Oranjegekte!

De Ronde van Frankrijk is weer gereden, de zomer kan ingepakt: ditmaal mèt mijn vermaledijde landgenoten die er weer in slaagden de onaangename aandacht op zich te vestigen. Geenszins tot mijn genoegen. Dat was immers  al meer dan plezierig verrast door de de Tour zelve: grande spektakel op wielen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s