#Welschap alias @eindhovenairport en de stadstaat NL 

Inmiddels is er enkele jaren stevig over gebakkeleid: mag, en zo ja in welke mate, Eindhoven AirPort uitbreiden? Het lijkt een gebed zonder end: de ontwikkeling van de buurtschap Welschap tot een luchthaven van (inter)nationale allure. Jarenlang keek niemand om naar deze plek in de wetenschap dat de luchtmacht daar een klein militair vliegveld exploiteerde. Het was er rustig in de omgeving, er was immers ’n flink groot afgezet terrein.  Borden met daarop vervaarlijk uitziende honden getekend en teksten in de trant van ‘…Streng Verboden te betreden…’ etc. waren zo’n beetje het enige wat je merkte van de luchtvaart. De Koude Oorlog liep intussen ten einde en de activiteit nam navenant nòg verder af.

Inmiddels zijn we zo’n vijfentwintig jaar verder en gonst de omgeving van de luchthaven van bezigheid: vooral veel verkeer waarmee reizigers aan-en afgevoerd worden. Dienstverlenende bedrijvigheid die kennelijk noodzakelijkerwijs in de omgeving van een hub gesitueerd dient te zijn, en verder wat zakelijke professionals die omzet kunnen genereren, enkel al door het profiel Airport Brainport aan hun business te kunnen verbinden. Althans zo lijkt ‘t. De vergelijking met de omgeving van een grootsteeds treinstation dringt zich op. Ook daar heeft de omgeving zich ontwikkeld vanuit beleefd en verondersteld toenemend maatschappelijk succes en belang.

Verbazingwekkend eigenlijk dat vele gemeenten in de regio bezwaren aantekenen tegen een verdere groei en bloei van de luchthaven: het tempo waarin, het aantal toestellen waarmee, en de (nachtelijke) tijdstippen waarop er vertrokken en geland mag worden. Zorgen over leefbaarheid, milieu en ‘ einde groei nooit in zicht’ voeren de boventoon. 

De stad Eindhoven is krachtig vòòr. Zuid-Oost-Brabant is allang niet meer die gemoedelijke,agrarische, Kempische plattelandelandsstreek. De verschillen tussen de stad en het platteland zijn verwaarloosbaar. We leven met plm. een half miljoen mensen in een welvarende regio. Waarom gaan de gemeenten die bezwaar maken niet mee in de vaart der volkeren? Omdat er onvoldoende gepolderd wordt is mijn stellige indruk. Voorzitter Alders die de minister adviseert over de toekomst van Welschap, is niet van hier en voelt onvoldoende aan dat samenwerking in deze streek niet alleen met de mond beleden wordt. Iedereen wil vooruit maar dan vooral wèl “op ’t gemakje”.

In de Kempische en Meierijsche dorpen hangt nog altijd een was van kleindorpse buurtpolitiek. Nostalgie die soms doet denken aan de tijden waarbij grazende koeien rond de landingsbaan hun weg vonden in het idyllische Welschap.

Dat NL reeds sinds jaar en dag een veredelde stadstaat is ontgaat vele Kempische gemeentebestuurders blijkbaar. Waar en wanneer de vliegtuigen landen is daarbinnen veruit ondergeschikt aan het gegeven dàt ze zùllen landen en ook weer vertrekken. Jammer dat de gemeentelijke herindeling rond #040 nog niet is gelukt. Het zou het debat veel eenvoudiger maken en overigens die stadstaat ook in formeel-regionaal opzicht een stuk dichterbij brengen. En samenwerken doen we toch wel…….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s