@Van Piere tot Selexyz en Polare: #hardcover of #ebook

Sta ik bij mijn geliefde boekhandel in de kelder op een, door de boekhandelaar beschikbaar gestelde display te turen. Zoeken naar beschikbare titels die je online kunt bestellen. Een vraag daarover stellen bij de infobalie is niet nodig. Het computerschermpje biedt in no time alle gewenste informatie. Bovendien stonden er bij de infobalie nog twee klanten langzaam te wachten. Het gewenste boek kan, indien u dat belieft, per post thuis bezorgd worden. 

Terwijl ik dit alles overweeg en uitvoer, slaat de verwarring nog maar weer ’n keer toe: webbased of ‘statten’ : hoe doe ik nou eigenlijk m’n boodschappen vandaag de dag?! Na de voortijdige val van de beoogde boekengigant Selexyz sprong ik een gat in de lucht. Ik gun iedere ondernemer succes, maar in dit geval was ik redelijk vooringenomen. Volstrekt onaanvaardbaar vond ik de geldgedreven pretentie om al die prachtige boekhandels in de grote steden ten prooi te zien vallen aan een businessmodel waar ik in ieder geval niet in geloofde. Gianotten, Donner, Scheltema, Broese, Heijne en van Piere zouden zich in hun denkbeeldige graf omdraaien indien ze wisten hoe Polare en Selexyz met hun erfgoed hebben ‘gejojood’. In korte tijd werden alle juweeltjes van boekhandels opgeofferd aan het vooruitgangsdenken. Maar het tij keerde gelukkig, de giganten verdwenen van de gevel en onze eigen ‘goede boekhandel’ was weer terug in de stad.

Ik kom er graag: om te snuffelen, te buurten, te kijken en(!) om te kopen. Dààrom is het de ware middenstander uiteindelijk natuurlijk ook te doen: handel levert wat op, kletsen kost! Maar hoe lang nog….Inmiddels koop ik bij van Piere niet uitsluitend in de winkel, maar ook wel online. De bestelde boeken ga ik wel halen in de winkel, want voor die blijvende entrée hebben ‘we’ de goede boekhandel toch immer willen steunen, in weerwil van de oprukkende Polares !! Daar komt inmiddels dan ook nog ‘ns de ingewikkelde uitdaging bij, dat ik nu ook ebooks kan kopen bij van Piere. Maar daarvoor ook maar één stap binnen zetten in de winkel is natuurlijk puur zelfbedrog: met ’n  “eboek” in de hand ga ik het pand echt nimmer of nooit verlaten. 

Kortom: hoe zit ’t nou eigenlijk? Ik wil de goede boekhandel in de stad, daarheen kunnen gaan voor allerhande prijzenswaardige doelen en tegelijkertijd zit ik zelf vrolijk mee te werken aan de teloorgang van deze in mijn ogen o zo belangrijke centrumoorziening. En, o ja, die jongens en meisjes van Polare en Selexyz beweerden indertijd dat ze dit allemaal aan hadden zien komen en juist om die reden schaalvergroting nastreefden. Het zou dan allemaal beter,toegankelijker en vooral ook toekomstbestendiger worden. Allemaal om juist mij, die fervente boekenlezer, nog meer van dienst te kunnen zijn.

Weet je, ik koester mijn digitaal-bibliofiele zorgen dan maar met genoegen zolang ik prettig naar de winkel(!) van van Piere kan blijven slenteren. En met plezier constateer ik regelmatig dat velen er met mij zo over denken: ‘statten’ is kennelijk fun !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s