NorthSeaJazz #NSJ15 :maakbare socialisatie

Hoe eenvoudig kan het leven toch zijn?! Koop tickets voor een festival waar je je denkt thuis te voelen, en hopsakee:het geluk lacht je toe. Het overkwam me weer tijdens het festival dit weekend in Rotterdam, dat al lang niet meer een festijn van de jazz alleen is. Evenzovele muziekstijlen als er zijn, en die je kunt verbinden met het klassieke geluid van de jazz, komen langs in Ahoy. Wat ’n genot, welk ’n ambiance.

Kennelijk dachten 74.999 mensen er net zo ver als ik. Ook zij bezochten de ‘Port of Rotterdam’. Marketingtechnisch wordt er slim gekoketteerd met de handelskracht van die bedrijvige stad. En organiseren kunnen ze daar, dat bleek maar weer ‘ns onomstotelijk. Logistiek ’n festival waarbij je de vingers kunt aflikken. Niets wordt aan het toeval overgelaten. Alles klopt: van een multiculti catering waar je u tegen kunt zeggen, tot een aan- en afvoersysteem van die vele tienduizenden gasten waarbij je nauwelijks het gevoel krijgt in een immense mensenmassa verzeild te zijn geraakt.

Vanwaar deze ode aan de geestelijke nalatenschap van Paul Acket en/of toch ook Jacq Senf? Misschien wel vanwege de behoefte om vast te stellen dat de vervreemdende tijd waarin we soms denken te leven, ook wel juweeltjes van verbinding kent. NorthSeaJazz is daarvan een voorbeeld.  Muziek slecht grenzen en brengt mensen bij elkaar. Ontspanning en concentratie gaan hand in hand. Toptalent en publiek in de breedte zijn even samen  ‘van de wereld’.

Hoe komt het toch dat we zeer wel in staat zijn om ons te voegen in grote massa’s? Qua samenstelling zéér pluriform: oud en jong, alle kleuren van de regenboog, outfits die diversiteit in denken en portemonnee uitstralen, single en ook en groupe, maar vooral ook aangenaam door ’t vertoonde wenselijke sociale gedrag. Ik hou daar wel van, en wie niet eigenlijk. Het hoeft dus eigenlijk nooit mis te gaan zodra er grote groepen verzameld zijn?! Ook niet nadat de tapkranen non-stop pak weg zo’n zes(!) uur open hebben gestaan.

Organisatoren aller landen: ga kijken bij Ahoy en leer je lessen: het kan! En trouwens: wie weet komen we elkaar wel tegen bij ’n volgend mooi concert 🙂

2 gedachten over “NorthSeaJazz #NSJ15 :maakbare socialisatie

  1. Dag Pieter,

    We maakten elkaar kort in de Lar mee. Na drie dagen north sea jazz kan ik beamen wat je schrijft. Muziek verbroedert en iedereen heeft maar 1 doel en dat is genieten. Het enige gedoe dat ik meemaakte was een lege plek die door twee dames werd betwist. En een giga rij die veel ophield omdat het concert van chick corea en herbie hancock veel te laat begon. Ik kom er al jaren en geweldig festival. Een goede organisatie is geen voldoende maar wel een noodzakelijke voorwaarde om tot topprestaties te konen. Net een school!

    Dries Koster

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s