Ramadan

Onlangs werd mijn aandacht getrokken door een persfoto waarop een groep jonge mannen rondom ’n groot stuk karton gegroepeerd stond. Op zich niets bijzonders, ware het niet dat de tekst op de kartonnen plaat vrij vertaald luidde:’respecteer Ramadan; geen bikini’s’. Zon en zee verschaften de foto een warme en daarmee vakantie-achtige entourage. De locatie scheen ’n plek te zijn ergens aan een van de Franse kusten.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de foto mij niet bevalt. Ik word er niet vrolijk van en de boodschap blijft me bezighouden.

War is dat toch wat ons overkomt in West-Europa? Sinds de Verlichting ontwikkelt de samenleving zich alhier gestaag tot een maatschappij waarin rede, verdraagzaamheid en vrijheid tot belangrijke waarden zijn verheven. We voelen ons daar wèl bij. De gruwelijke oorlogserupties uit de vorige eeuw hebben we al lang achter ons gelaten. De wereldoorlogen hebben geen breuk bewerkstelligd in de groei naar een humane en sociaal-liberale samenleving. Integendeel.

Godsdienstvrijheid is daarbinnen een groot goed geworden. Politieke stromingen worden gerespecteerd en ‘leven en laten leven’ is een belangrijk devies. Ik weet niet beter dan dat ‘andersdenkenden’ in hun waarde worden gelaten. De basis daarvoor is het veronderstelde wederzijdse karakter van dat respect. Zo is het sinds tijden in onze verhoudingsgewijs vrije samenleving. Het gesuggereerde ‘bikini-verbo(r)d’ past daar niet bij:vandaag niet èn morgen niet. 

We mogen niet accepteren dat de Ramadan, een belangrijk hoogtepunt in de traditie van de Islam, gebruikt wordt om intolerantie aan te moedigen. Dat mogen we nooit aanvaarden. Solidariteit met moslims is geboden: ook zij distantiëren zich vanzelfsprekend van de boodschap van onvrijheid die in naam van hun godsdienst op het karton werd uitgedragen! 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s