Wachtkamer

Doodse stilte in de wachtkamer van het Gezondheidscentrum.Vreemd eigenlijk gezien de naam van dit oord, dat tenminste suggereert dat verblijf aldaar je nòg beter maakt. Er zitten zeker 15 mensen in de ruimte, tel ik in de gauwigheid. Drie kleine kinderen dragen zorg voor een zekere vrolijkheid en levendigheid. Daartoe overigens niet echt aangespoord door begeleidende moeders. Serene rust bewaren zo lijkt het motto. Alsof we ons in een wachtruimte vòòr de dood bevinden,zo schijnt ‘t. Heel af en toe wordt er beschaamd gefluisterd:dat doet me dan weer denken aan de klassieke kerkgang, waarbij stilte ook meer dan troef was.

De stilte intrigeert me:  vermoed dat alle aanwezigen binnen een straal van 2km vanaf dit punt wonen. In ’n straal die goed vergelijkbaar is met de omvang van ’n flink dorp. Zou ’t er in zo’n dorp vandaag de dag bij de dorpsdokter net zo stil aan toegaan? Of heb ik ’t voorrecht van een woonomgeving te genieten waar de totale vervreemding met rasse schreden nadert, althans in de wachtkamer?! 

Af en toe komt er iemand binnen die ’t waagt om ‘goedemorgen’ o.i.d. te zeggen. Er wordt onduidelijk en ongelijktijdig iets murmelend teruggemompeld. Ook dit doet denken aan het klassieke vraag-en -antwoordspel in , in ieder geval de Roomse kerk. Maar in deze situatie lijkt het vooral ongemak dat de deelgenoten motiveert de mond bescheiden te openen.

Enfin, ik ben aan de beurt en voornemens het pand zodadelijk weer fluitend te verlaten. Ik knik omstandig gedag naar mijn lotgenoten. Ik zou geen woord durven te zeggen. Je weet maar niet hoe ’t valt…..in deze stilte. Misschien slaat schrik alom om zich heen.

Het leven in de moderne samenleving is van alle gemakken voorzien, vooral voor ieder individueel. In sociaal-communicatieve zin leveren we daarvoor wel het nodige in.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s