Het College #040

Het besturen van een grote stad is geen sinecure. Dat blijkt dezer dagen ook weer in de Lichtstad. Vol van ambitie is het rood-groene college na de laatste verkiezingen van start gegaan. ’n Paar jonge angry politici op het wethouderspluche aangevuld met ’n drietal ouwe getrouwen. Er is ’n ambitieus programma ‘opgenoteerd’ en huppakee: de rest is uitvoering. Inmiddels buitelen de risicodossiers evenwel over de wethouders heen: het Muziekgebouw Eindhoven en het IJsportcentrum zijn de jongste voorbeelden aan ’n boom vol rottend fruit. De reorganisatie van het ambtelijk apparaat en de gemeentelijke vastgoedportefeuille zijn voorbeelden uit het recente verleden:beleidsmatig mismanagement en vooral veel ‘losse einden’.

Het tussentijds vertrek van wethouder van Dorst was ’n  overigens oprecht teken aan de wand. Het recent aangekondigde aftreden van de voorzitter van de rvc van het Muziekgebouw is het treurige dieptepunt. De laatste heeft kennelijk onvoldoende vertrouwen in de bestuurskracht van de verkozen volksvertegenwoordigers. De wethouders worden geacht het publieke belang te behartigen. Daartoe behoort ook verantwoordelijkheid nemen voor al datgene wat door hun voorgangers misschien anders besloten had kunnen worden. Bestuurlijke continuïteit staat voorop. 

De vraag is of dat iedere wethouder is gegeven. De blik vooruit is bij hen al niet vaak te vatten in verre horizonten. Vier jaar is meestal al een te ver reikend perspectief. Achterom zien zal dan ook wel geen èchte kwaliteit zijn bij de gekozen bestuurders.

Jammer dat wij, stedelingen, nauwelijks vat krijgen op wat er in de krochten van het Stadhuis soms wordt bedisseld. Treurig dat capabele vrijwilligers, zoals de toezichthouder van  Muziekgebouw Eindhoven, zich genoodzaakt zien op te stappen!

Is het dan toch ècht pluche waaraan wethouders geneigd zijn zichzelf vast te plakken? 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s